Blogg

Hur gör man en flyttanmälan?

25 sep 2019

Att flytta handlar om mer än att bara packa kartonger, bära och hyra en skåpbil; det är mycket praktiskt som måste ombesörjas också – hur gör man en flyttanmälan, vilka måste meddelas och hur gör jag om det handlar om en flytt tillsammans med barn? Det är några frågor som man måste svara på och genom denna text så hoppas vi att du har tillräckligt med information för att få en friktionsfri flytt.

Först och främst så tittar vi på hur man gör en flyttanmälan. En flyttanmälan är gratis och ska göras hos Skatteverket senast en vecka efter det att du flyttat in i den nya bostaden. Den går att göra direkt via myndighetens hemsida. I samband med din flyttanmälan så kommer de myndigheter och bolag som prenumererar på ändringarna att få dina nya uppgifter. Det handlar om andra myndigheter och bolag – exempelvis ditt försäkringsbolag och din bank. I samband med att du gör en flyttanmälan så uppdateras alla register och det innebär att du exempelvis - vid en flytt till en annan kommun – betalar skatt enligt den skattesats som finns där. Anmälan sker antingen via en blankett som fylls i och lämnas in hos Skatteverket eller via deras hemsida där man, online, kan meddela sin flytt. 

flytt

 

Få din post eftersänd genom en adressändring

Om andra ska få ta del av nya adress så måste du själv agera, något som sker genom att du gör en adressändring. Den tjänsten kostar pengar – idag, september 2019 – så kostar det 498 kronor. Detta är för hela hushållet och inte per person. Via adressändring.se så kan du även skaffa eftersändning av din post så att exempelvis räkningar och viktig information inte hamnar mellan stolarna. Du kan även använda en tjänst som innebär att du skickar flyttkort och sms till privatpersoner, företag och organisationer - det gör det hela än mer smidigt.

Flyttanmälan med barn är lite annorlunda

Om man ska flytta tillsammans med sina barn så är det lite annorlunda. Dels så måste man se till hur gamla barnen är. Barn under 16 år och barn mellan 16-18 år har lite olika regler att förhålla sig till. Rent generellt dock så krävs det att båda vårdnadshavarna signerar flyttanmälan. Skulle någon vägra – vilket inte är ovanligt efter exempelvis en skilsmässa eller en vårdnadstvist – så kommer Skatteverket att fatta beslut i frågan. Principen som normalt följs är att barn ska folkbokföras där de huvudsakligen bor. Båda vårdnadshavarna kommer i dessa lägen att få ge sin bild av historien. Vi ska tillägga att det kan handla om egenmäktighet med barn om man flyttar utan goda skäl. Det kan leda till förlorad vårdnad. Om barnet är över 16 år så har det rätt att göra en egen adressändring och om barnet är över 18 så bestämmer man helt själv – detta som en följd av att man räknas som myndig.

Adressändra för en tillfällig flytt?

I vissa fall kan en flytt vara tidsbegränsad. Om du exempelvis ska flytta till en annan stad för en termin i skola eller ett säsongsjobb och vill ha kvar den nuvarande bostaden så behöver du inte göra en flyttanmälan. Tänk dock på att detta alternativ gäller för ett år och att du således måste hålla koll på hur länge du är borta. Du bör, naturligtvis, även se till att posten når dig på den nya adressen också. Eftersändning via adressändring.se är ett synnerligen gångbart alternativ. Genom att avstå från att göra en flyttanmälan så är du fortfarande folkbokförd på den gamla adressen.

Flytta till New York efter studenten

10 sep 2019

Finns det något värde i att flytta till New York efter studenten? Definitivt, men det finns några saker som man måste tänka på och dessutom så påverkar även livssituationen och den egna livsstilen valet. New York är en fantastisk stad - men den är inte för alla.

The city that never sleeps, The Big Apple, Gotham City… New York har många, mer eller mindre, vedertagna namn och samtliga beskrivningar slutar med samma sak: New York är fantastiskt. Det är förmodligen världens mest mytomspunna stad och det är bara att räkna upp några stadsdelar för att det ska börja komma ett sug i magen - Queens, Manhattan, Bronx, Brooklyn.

Visst låter det härligt och visst kan du relatera till diverse filmer, böcker och låtar som handlar om staden. New York är en gigantisk kulturell smältdegel där folk från hela världen vävts samman och där samtliga också kommit att acceptera varandras likheter och olikheter - något som också kommit att skapa en unik atmosfär. Dessutom är staden, minst sagt, vacker med Hudson River, alla broar och de enorma skyskrapor som tornar upp överallt.

Översiktsbild på New York med Frihetsgudinnan i förgrunden

Var beredd på ett tufft klimat

Att se New York för första gången kan rentav vara skrämmande; något som ytterligare kan förstärkas av den attityd som genomsyrar staden. Man brukar säga om omklädningsrum att stämningen där ska vara hård men hjärtlig. Den atmosfären har verkligen anammats av New York:are. Det kan flyga en del hårda ord, svordomar kan hagla och mungiporna pekar sällan uppåt. Det är hårt,, det är blåsigt, det är kallt och det är - alldeles underbart.

Den tuffa ytan är ett sätt att överleva. Under denna fernissa finns idel varma hjärtan och idel värme i övrigt. Det krävs emellertid viss träning för att komma underfund med detta. New York och invånarna där är inte plastigt hjälpsamma och inställsamma som man kan se i andra större amerikanska städer. Här gäller med devisen om att take it or leave it och gärna då med några målande svordomar inkluderat i meningen. Köper man det och accepterar den hårda stämningen som en del av stadens charm så kommer man att stormtrivas. Då är det verkligen läge att flytta till New York efter studenten. Med vissa förbehåll.

New York - boende och jobb

Den första frågan som du måste hitta ett svar på är följande: har jag råd att flytta till New York efter studenten? Pengar är nämligen en förutsättning för att klara sig och i synnerhet gäller detta om du saknar Green Card - arbetstillstånd - och således enbart åker dit som en turist. Har du tänkt dig en permanent flytt så är ett arbetsvisum och ett Green Card ett måste för att dels få arbeta och dels också få tag på ett boende.

Även om du skulle åka över på ditt turistvisum i syfte att exempelvis lära känna staden innan du bestämmer dig för att flytta så rekommenderas en full plånbok. New York är en dyr stad att vistas i; särskilt då det kommer till boende. Räkna med att du får betala en månadshyra för en lägenhet i exempelvis Brooklyn som ligger på mellan 2-3000 dollar i månaden. För att ens ha en möjlighet att hyra så krävs det ofta att man kan visa upp en årsinkomst som ligger 40 gånger högre än hyran.

Tillkommer gör dessutom räkningar för el eller gas och därtill ska du även ha råd med exempelvis mobilabonnemang och ett Metrocard. Gällande exempelvis internet så kan du räkna med en månadskostnad på lite mer än 100 dollar.

Helt enkelt är det inte och därför ser man ofta att yngre personer delar bostad och således kommer billigare undan. Ett alternativ för en kortare vistelse är att se över alternativen för Airbnb. Oavsett vilket så bör du vara beredd på att lejonparten av dina pengar kommer att behöva läggas på ditt boende och att du - som grädde på moset - dessutom kommer att behöva lägga upp deposition innan du flyttar in; den brukar normalt ligga på tre månadshyror. Fortfarande sugen på New York? Bra, vi kör vidare.

Skillnader i livsstil

Du kommer ganska snabbt att bli varse att det finns en hel del kulturella skillnader mellan att bo i Sverige och att bo i New York. En av dessa handlar om mat. Att storhandla och laga mat i hemmet är nästan att glömma - sådant existerar knappt. Faktum är att det ofta är dyrare att handla mat än att köpa ute. Det gör att exempelvis Take-Away och hemkörning är de bästa - och vanligaste - alternativen.

Att äta ute är något som varierar i pris. Restauranger kan vara dyra, men om du har en lite mer experimentell gom så kommer du att hitta härlig mat för en spottstyver. New York är en stad som andas mat och där du kan hitta precis vad du vill - när du vill.

Bortser man från boendekostnader så är New York inte exceptionellt dyrt. Mat, dryck och kläder har synnerligen humana priser och dessutom finns det ett gigantisk utbud av allt detta. Det är egentligen bara att välja och vraka.

Flytta till New York med barn?

Barn behöver inte vara ett ok som förhindrar en flytt. Tänk på att ni är en familj och att barnen kommer att ha stor nytta av erfarenheterna som en flytt - längre eller kortare sådan - till New York för med sig.

Du bör emellertid veta att barnomsorg och annat inte alls är lika ordnat som i Sverige och att priserna för de alternativ som finns varierar å det grövsta. Populära, privata alternativ kan kosta så mycket som 25.000 kronor i månaden. Detta alltså för att ha exempelvis tvååringar inackorderade.

Naturligtvis finns det billigare alternativ, men detta ger ändå en fingervisning om att det kommer att kosta pengar. Många löser detta genom att ha nanny eller genom att ha en au-pair i hemmet. Det senare innebär att man även får inkludera sängplats och mat till den person man anlitar.

i övrigt så bör man vara medveten om att staden är gigantiskt och att detta kan vara skrämmande för barn - trafiken är intensiv och fortlöpande över hela dygnet, avgaser finns i massor och det handlar om ett folkmyller som är extremt intensivt. Men, det finns även lugn och ro i New York med många parker, många grönområden och många härliga andningshål att ta det lugnt vid. Allt är inte uppskruvat till max.

Undersök allting närmare

Det är inte bara att flytta. För att verkligen ta steget så krävs det undersökningar och att du vänder på varenda sten. I synnerhet om du tänkt dig att flytta till New York med dina barn. Läs på, se över vilka visum som krävs - och hur du ansöker om dessa - jaga arbete och så vidare. Det är ingen dum idé att börja med att arbeta ihop pengar och sedan åka över på ett turistvisum i syfte att verkligen lära känna denna fantastiska stad.

Så bör man alltid göra när man flyttar!

30 mar 2019

När man flyttar är det alltid samma procedur som man måste igenom innan allt är klart. Det som ska till är ju att allt ska flyttas från det ena stället till det andra. För att man ska komma dit måste man packa ner alla sina saker, skruva isär möbler och se till så att allt är klart så att man kan bära ut allt till flyttbilen. När den sedan har anlänt till den nya adressen så är det bara att göra om samma sak fast omvänt; bära ut allt och in i den nya bostaden. Och som om inte det vore nog, ska man rengöra den gamla bostaden tills det inte syns att någon annan har bott i den.

Allt detta bör du rengöra

Här tar vi upp allt som du bör rengöra i de olika rummen. Du kan använda listan som en checklista och bocka av allt när du har ordnat med det. På så sätt slipper du glömma någon detalj.

I köket

 • I köket måste alla vitvaror rengöras. Man tar ut filter, om det finns något sådant och slänger smutsen och rengör filtret. 
 • Kyl och frys måste tömmas, avfrostas och rengöras. Alla lösa delar i frys och kyl måste tas ur och diskas och torkas innan de kan läggas tillbaka.
 • Spisen måste rengöras, likaså ugnen och mikron
 • Diskbänk, diskho och under diskhon måste rengöras. På samma sätt måste arbetsbänken i köket torkas rent.
 • Väggar och golv måste rengöras, liksom fönster, fönsterkarm, fönsterbåge och fönsterbräda. 
 • Elementen måste rengöras innanför, utanpå och ovanpå.

I badrummet

 • Badrummet måste rengöras, och här är det viktigt att rengöra golv, väggar, handfat, toalettstol, dusch, badkar och alla blandare.
 • Om du har varit duktig och rengjort badrummet regelbundet och det inte finns så stora eller svåra fläckar kan du göra som du brukar; ta med vatten, såpa och en mjuk svamp och torka rent på alla ställen.
 • Se till att det inte finns kvar någon smuts mellan fogarna i kaklet eller i klinkern. I så fall kan du ta med en gammal tandborste som gör rent mellan kaklet och klinkern.
 • Har du kalkfläckar på handfat, badkar och de ställen man hanterar mycket vatten kan du ta med ett speciellt rengöringsmedel som tar bort kalken.

I alla rum

 • I alla rum bör du rengöra fönster. Då tvättar du först fönster rena med en mjuk svamp. Använd sedan en fönsterskrapa. Torka sedan rent på fönsterbräda, fönsterkarm och fönsterbåge.
 • Du bör rengöra elementen och bakom dem. Du bör haka av dem för att komma åt bakom elementen och rengöra riktigt ordentligt invid väggen.
 • Alla garderober måste rengöras inuti, ovanpå och på alla garderobsdörrar.
 • Finns det fläckar på väggar, golv eller innertaket måste de tvättas rena.

När du har tömt garage, förråd och balkong eller altan, bör du sopa rent på golvet och ta bort eventuella fläckar. Känner du att du hellre vill anlita en städfirma för flyttstädningen? bor du i Gävle? Här kan du läsa mer om hur du kan anlita en städfirma för flyttstädning i Gävle.

Saker att tänka på vid en flytt

22 feb 2019

En flytt i sig är något som man – i de allra flesta fall – ser framemot. Det vill säga; ska man flytta så innebär det en nystart i form av ett nytt boende och därmed en förändrad livssituation och det här är alltså i sig något positivt. Ser man dock till en flytt sett till vad som måste genomföras så är det här ingenting som ses med lika lättsamma ögon; en flytt handlar om väldigt mycket planering och fysisk ansträngning. Till det ska man även lägga till att en flytt måste ske under en ganska snäv tidsram – kanske under en helg – och att det är väldigt många externa faktorer som kan spela i och förstöra.

Menas med detta; ska du flytta till- eller inom Stockholm så kommer saker som trafiksituationen att spela en avgörande roll och därmed också din egen förmåga att förutse denna. En ovan människa skulle kanske välja att förlägga sin flytt under en tidpunkt där trafiken är som värst, medan en mer rutinerad stockholmare skulle flytta under de timmar på dygnet där trafikpulsen är lägre.

Om vi på ett enkelt sätt ska försöka förklara hur man på bästa sätt ska genomföra en flytt i Stockholm – sett till trafik, vad du ska tänka på, vilka moment som ska genomföras och hur du generellt ska agera – så kanske vi kan hjälpa dig om du någon gång ställs inför en flytt i huvudstaden. Vi kan inte nog poängtera vikten av att du avsätter tid, och gärna mer än vad du tror; en flytt tar tid och för att den ska bli så bra som möjligt så är den avgörande frågan hur du har planerat allting.

 • Boka i tid. Ska du flytta i Stockholm så se till att i god tid boka ett lämpligt fordon. Ta gärna ett så stort som möjligt så slipper du åka flera gånger – trafiksituationen har vi redan berört. Det finns fordon att hyra på de flesta bensinstationer.
 • Flyttstädning. Ett bortglömt moment som gör att de flesta flyttar i Stockholm drar ut på tiden. Många personer tror att en flyttstädning sker i en handvändning och att den inte behöver vara så grundligt genomförd. Här har man fel – en flyttstädning i Stockholm ska göras korrekt och noggrant och den måste dessutom genomföras – fuskar du eller struntar i den så kan du drabbas av krav gällande ersättning från de nya ägarna till bostaden i Stockholm. Avsätt mycket tid och om du känner att detta moment är för jobbigt – ta extern hjälp snarare än att fuska. Flyttstädning är viktigt och detta oavsett om staden heter Stockholm eller Kiruna.
 • Märk med färgsystem. Då du packar så kommer du att tjäna mycket tid på att färgkoordinera dina kartonger snarare än att skriva vad som finns i dem. Exempel på detta. Grön färg för badrummet, röd för badrummet, rosa för kök och gul för ditt vardagsrum. Underlättar rejält vid inflyttningen!
 • Bär effektivt. Med detta menar vi att du och de vänner som du engagerat ska försöka vara så synkade som möjligt. Ibland tjänar du på att ha färre inblandade än fler – helt enkelt på grund av att fler personer skapar mer oreda och drar benen efter sig. En effektiv kärngrupp om sex-sju stycken är optimalt.
 • Anpassa sig efter trafiken. Att göra allting klart under lördagskvällen för att sedan flytta under tidig söndag är ingen dum idé. Färre bilar gör att din flytt blir mer effektiv; undvik måndagar och speciellt då under mornar och eftermiddagar.

Måla nya lyan – så gör du det rätt

12 feb 2019

Det är inte alltid man får tag i en lägenhet i toppskick när det är dags att flytta hemifrån. Snarare är man nog mest lycklig att man fått tag i en lägenhet överhuvudtaget. Bostadsbristen i Stockholm är enorm och för att få tag i en lägenhet behöver man antingen ha en enorm tur eller ha väldigt mycket pengar (läs välbeställda föräldrar). Mer vanligt är nog att man får flytta in i andra hand hos någon som är bortrest något halvår eller så.

Så de flesta brukar vara nöjda med tak över huvudet, och att det inte regnar in. Vill man ha det fint och mysigt i lägenheten får man jobba lite för det. Glädjen över en ny lya brukar dock vara så stor att de flesta nyblivna lägenhetsinnehavare gärna sliter hårt för att få det fint. Något som många tycker är roligt och enkelt, och som ger ett snabbt synligt resultat, är att måla väggarna.

Du kan göra mycket med målarfärg 

Med lite ny färg på väggarna kan du förändra stämningen i en lägenhet i grunden. Att måla väggarna ger möjlighet att uttrycka din egna stil, och du har många möjligheter att till exempel låta väggarna harmoniera med inredningen, eller kanske med utsikten utanför fönstret. Kanske väljer du det klassiska stockholmsvita för att få en neutral men fräsch ton i lägenheten. Det är, som man brukar säga, endast din fantasi som sätter gränserna.

Förarbetet är det stora jobbet

Att säga att det är enkelt att måla är en sanning med modifikation. Visst är det enkelt att sätta färg på en roller och stryka ut den på väggen. Men tror man att det är det enda som målning handlar om så är det dags att sätta sig i skolbänken igen. Målning handlar till allra största del om det som sker innan färgen ska upp på väggen, nämligen förarbetet.

Ett gediget förarbete brukar vara det som skiljer en professionell målare från en amatör. Där den händige gör-det-självaren kanske nöjer sig med att tejpa lister och taksocklar och lägga lite tidningspapper på golvet, går den professionelle målaren mer grundligt till väga och undersöker noga det underliggande materialet, hur väggen är målad eller tapetserad tidigare, om den är helt jämn, vilket som blir det bästa färgvalet och så vidare. Inte sällan får en målare prima eller bredspackla väggen för att den ska bli så jämn som möjligt. Vill man ha ett perfekt resultat så är det viktigt att väggen är helt jämn, annars kommer det att synas när den nya färgen torkat.

Inte dyrt att anlita målare i Stockholm

Har du varken tid eller lust att utföra ett ordentligt förarbete, men ändå vill ha ett så snyggt resultat som möjligt, ska du anlita en målare i Stockholm. Det är inte särskilt dyrt att anlita målare i Stockholm med tanke på den stora konkurrensen, och ROT-avdraget, som du kan utnyttja nu när du flyttat till egen lägenhet, gör att du kan dra av 30% från arbetskostnaden. Det är pengar som dras redan på din faktura, så du behöver inte ligga ute med pengarna. Till arbetskostnaden kommer förstås kostnader för färg, och även för resekostnader för målaren. Därför kan det vara bra att anlita en målare som verkar lokalt i det område i Stockholm där du bor.

Jobben i Sollentuna – just nu

12 feb 2019

Ska du flytta till Sollentuna? Eller bor du redan i närheten och söker ett nytt jobb? Kommunen ligger mycket nära Stockholm, vilket säkerligen är en bidragande faktor till den livliga arbetsmarknaden som råder. Här söks människor i alla olika branscher. Oavsett om du vill jobba med golvslipning, IT eller mode kan du säkerligen hitta en anställning här.

Kommunala jobb

Den som vill arbeta i offentlig sektor kan titta på kommunens hemsida. Här listat ganska många arbeten, främst inom skola, men också inom vård och omsorg. Du kan till exempel söka anställning som förvaltningsledare, forskningsledare, slöjdlärare, elevassistent, barnmorska eller kurator. Dessa jobb kan du hitta enkelt genom ett par sökningar på nätet eller genom att du går in på kommunens webbplats. Totalt finns det över 100 yrken i kommunal regi.

Exempel på erbjudanden och kvalifikationer som krävs:

 • Lärare i träslöjd. Sollentuna kommun söker lärare med inriktning slöjd och metall. Det finns inga tydliga krav, utan de satsar mycket på personlig lämplighet. De vill att den sökande ska ha ett genuint engagemang för utveckling och lärande, samt att man innehar goda ledaregenskaper och höga kommunikativa förmågor. Några tydliga krav gällande erfarenhet av träarbete står det inget om – kanske har du jobbat med golvslipning eller med finsnickeri? Så länge du anses lämplig kan det finnas chans att få anställningen. Lärarlegitimation är ”önskvärt” och erfarenhet av arbete på högstadieskola är ”meriterande”.

 • En annan annons eftersöker en kurator som ska jobba i en skola med klasserna F - 9. Det står inget tydligt om kvalifikationer. Det står mestadels om arbetsrollen, att den sökande kommer att arbeta aktivt med såväl elever som lärare för att hantera och lösa olika problem. Kuratorns uppgift är även att bistå skolledningen i jobbet mot mobbning och kränkande behandling till exempel. 

Privata jobb

När vi tittar på större jobbportaler finns en mängd olika annonser att svara på, för den som är intresserad och har kvalifikationerna som krävs. Till exempel:

 • Golvslipning och anläggningsarbete. En arbetsgivare planerar att utverka sin verksamhet och söker därmed fler som vill arbeta med golvslipning och annat anläggningsarbete i Sollentuna. De ser gärna att den sökande tidigare har arbetat med golvslipning eller anläggning. De förtydligar att den sökande, förutom yrkeskunskap, bör vara självgående i sitt arbete och har en känsla för service. Som krav ställer de att man har B-körkort och att man talar flytande svenska. Ett yrkesbevis är meriterande. golvslipningsollentuna.se är en firma som alltid är i behov av kompetent personal. 

 

 • Butikssäljare. Flera arbetsgivare i Sollentuna letar efter butikssäljare. Mer specifikt tittar vi på en annons från en arbetsgivare som arbetar med försäljning av byggmaterial. Inga formella kvalifikationer eftersöks, utan det läggs snarare mer vikt vid personlig lämplighet. De söker någon som är driven, engagerad och är bra på att möta människor. De ser gärna att man har tidigare erfarenhet av arbete i butik eller med försäljning. Har man tidigare sålt byggmaterial är det ”mycket meriterande”.

Att tänka på när du flyttar i Malmö

2 nov 2018

Det är vanligt att man flyttar mellan olika adresser i Malmö. Det är lätt att hitta bostad och därmed lätt att skala upp och ner vad gäller bostadsytan när ens behov förändras. Som en naturlig följd av detta sker det väldigt många flyttar i Malmö varje år. Varje dag går åtskilliga flyttlass mellan och inom stadsdelarna och på helgerna är det förstås extra mycket flyttrafik. Detta vet tyvärr också de kriminella element som finns i Malmö, och det är inte ovanligt att människor drabbas av stölder i och med en flytt.

Lämna aldrig flyttbilen oövervakad

När man flyttar sitt bohag och bär saker från lägenheten till flyttbilen och tvärtom, är det tyvärr svårt att hålla uppsikt över grejerna precis hela tiden. Det räcker tyvärr med att man lämnar flyttbilen obevakad en halv minut för att tjuvar ska kunna vara framme och stjäla åt sig till exempel en tv eller ett musikinstrument. Prylen är spårlöst borta och inga vittnen finns. Tyvärr täcks en sådan stöld inte ens av hemförsäkringen, eftersom bohaget lämnats obevakat på öppen gata.

Underskatta inte riskerna

I Malmö gäller det att vara på sin vakt. Det är en mysig och trevlig stad, men det är också en stad som i ganska stor utsträckning präglas av kriminalitet i både stor och liten skala. Att vara naiv inför detta faktum är att bjuda in till problem. När man flyttar ska man alltid ha en person på vakt som håller koll på grejerna precis varenda sekund. När flyttbilen är packad ska den köras direkt till den nya adressen och där ska grejerna upp och flyttbilen ska hela tiden hållas under uppsikt. Att till exempel lämna bilen fullpackad på gatan medan man tar itu med flyttstädningen kommer inte på fråga.

Anlita hjälp med flyttstädning

Många i Malmö tar hjälp med flyttstädning av en professionell städfirma. Det beror inte bara på att man inte vill lämna sina saker på gatan, utan också på att det är skönt att slippa ett så slitsamt jobb som en flyttstädning direkt efter att man burit klart. Dessutom är det väldigt billigt med flyttstädning i Malmö, dels på grund av den allmänt låga prisnivån, och dels på RUT-avdraget, som ger avdrag på arbetskostnaden på 50%.

Men att direkt kunna köra iväg med bohaget till den nya adressen och koncentrera sig på vad som händer där, är ett mycket bra incitament till att anlita en städfirma för flyttstädningen. Du behöver då bara överlämna nycklarna till städarna så utför de en grundlig och professionell flyttstädning av den gamla bostaden och du fixar med ditt på den nya adressen. När städningen är klar har du burit in ditt bohag på den nya adressen och kan hämta nycklarna för överlämning till den nya ägaren. Smidigt och säkert, precis som en flytt ska vara!

Gör flytten så säker som möjligt

Visst har Malmö problem med stölder och våld, men det är i grunden en kärleksfull stad där medborgarna värnar om varandra. Iakttar man bara sunt förnuft och är lite extra på sin vakt så löper man ingen risk att bli bestulen eller råka illa ut i Malmö. Man ska inte överdriva farorna, men man ska heller inte blåögt underskatta dem. Genom att hålla lite extra uppsikt över flyttbilen och anlita en städfirma för att ta hand om flyttstädningen har man gjort mycket för att flytten ska bli så lugn och fri från incidenter som möjligt. Här kan du läsa mer om hur du kan boka en flyttstädning i Malmö så du slipper oroa dig för den saken.

Undvik att falla för frestelser

12 okt 2018

Jag vill känna mig fri, fri, fri - det är min filosofi-fi-fi… Ja, visst ligger det någonting i Nationalteaterns gamla dänga ändå? Många söker friheten och för de flesta så är det första smaken av denna något man känner i samband med att man flyttar hemifrån.

Plötsligt så är man själv den som bestämmer; man kan äta vad man vill, man kan gå och lägga sig precis då man har lust, man kan träffa vem man vill, gå på krogen, bli för full och rent allmänt gå in i en sturm-und-drang-period utan att någon kan säga någonting.

Det är också då man är som mest sårbar i livet. Plötsligt så kan det otänkbara hända: man kan erbjudas droger och man kan också testa på sådana. Här finns en naturlig nyfikenhet och en nyfunnen känsla av frihet - den kan vara direkt förödande.

Som ung så är man sårbar och som förälder så måste man hålla koll. Även om din 18-åring är myndig och vuxen nog att fatta egna beslut så kommer detta inte innebära att hon/han fattar rätt beslut. Du bör vara vaksam och hålla koll på varningssignaler som kan indikera ett missbruk.

Varningssignaler på ett missbruk

Vi tänkte rada upp några tecken som kan visa på ett missbruk och samtidigt ge några råd till dig som förälder. Kort och gott, om din dotter - eller son - börjar uppträda enligt någon av följande punkter så kan det vara tecken på att hon behöver hjälp.

 • Din dotter börjar tappa kontrollen över vardagen. Hon sover hela tiden, hon sjukanmäler sig, hon går inte till skolan.
 • Hon har koncentrationssvårigheter. Din dotter går knappt att prata med; hon tappar fokus och verkar obstinat. Samtidigt är hon vresig och pendlar i sitt humör hela tiden. Ena dagen är allt toppen, nästa dag så är det en ren öken. Det kan vara hormoner, men det kan likväl handla om missbruk och abstinens.
 • Hon festar hela tiden. Naturligtvis är detta en varningssignal, men där handlar det också om att våga släppa taget. Alla är unga och alkohol är inte olagligt.
 • Hemmet missköts. Det egna hemmet ser ut som en svinstia. Om en ung person flyttar hemifrån så får man räkna med lite skit i hörnen. Men, då det börjar se ut som en svinstia så bör man bli lite orolig. De flesta sköter sina hem bättre än det egna flickrummet; det är deras egna saker och det innebär att man tar hand om dessa bättre. Gör hembesök och håll koll. Släpp taget, men var där ändå. Du ska inte agera som någon vakthund eller narkotikapolis.

Min dotter är misstänkt för ett narkotikabrott

Om det ofattbara skulle inträffa då? Du som förälder får reda på att din dotter är misstänkt för ett narkotikabrott och kommer att ställas inför rätta för detta - hur ska du agera? Ja, du ska definitivt hjälpa till och stötta henne.

Ett narkotikabrott är ett av de vanligaste brotten i Sverige - men det är ett väldigt tabubelagt sådant. Många skäms, man ser sig om en misslyckad förälder och man ger upp. Det handlar om ett slags stigmatiserande som gör att man har svårt att förlåta sin dotter.

Det måste man göra. Kontakta en advokat, se över vilka rehabiliteringsalternativ som finns och visa att du finns där. Ett narkotikabrott är allvarligt - men det behöver inte avgöra riktningen för din dotters resterande liv.

Det här görs under en visningsstädning

5 okt 2018

Många är eniga – ett av de stora störningsmomenten för bostadsspekulanter är en bristande visningsstädning. Känner man till det här faktumet är man givetvis angelägen om att göra det så fint som möjligt under visningen.

Det en del kanske missar är att städa lite mer noggrant än man brukar. En visningsstädning är snarare mer lik en flyttstädning än en vanlig hemstädning. Men vad ska man egentligen göra mer exakt? Här tar vi upp några av de viktigaste momenten.

Köket

I köket bör man bland annat göra följande:

 • Torka av spisfläkt och vitvaror.

 • Rengöra skåp och luckor invändigt och utvändigt.

 • Rengöra bänkar.

 • Göra rent spis och kakel.

 • Tömma sopkärlet.

Många av sakerna kan tyckas ganska självklara, men det kan också vara lätt att missa en del saker i den stress som en flytt och en visningsstädning innebär. Om man missar att rengöra ordentligt i utrymmet där sopkärlet finns, kan det vara en sak som gör att en del spekulanter får sitt helhetsintryck sänkt.

Badrummet

I badrummet är det viktigaste som följer:

 • Rengöra dusch, badkar och toalett.

 • Torka av badrumsskåp ordentligt.

 • Göra kran och handfat skinande rena.

 • Torkning av väggar.

 • Göra rent på utsidan av tvättmaskin och torktumlare.

Badrummet är ett viktigt rum för många. Om spekulanter börjar tänka på att de kommer att behöva göra om badrummet, finns en risk att de sänker sitt budtak. Genom att göra badrummet så snyggt det bara går, minskar risken för detta.

I samtliga rum:

I samtliga rum bör en genomgående städning göras. Ett moment som inte bör slarvas med, men som kanske missas lite för ofta, är fönsterputsningen. Om man inte får till det själv, kan det vara en idé att anlita en fönsterputsare (eller en städfirma som kan göra en komplett visningsstädning). Fönstren är viktiga för helhetsintrycket. Inte minst är smutsiga fönster tydliga när ljuset faller in genom dem.

Hur stor faktor är visningsstädningen?

Det här är svårt att säga. Klart är att det i alla fall kan påverka. Slarvar man rejält med städningen kommer det sannolikt att sänka helhetsintrycket för många av spekulanterna. Även om de lägger ett bud, finns en risk att de inte budar lika högt som de skulle ha gjort med ett bättre helhetsintryck.

Med det sagt, är det en relativt liten faktor i sammanhanget, inte minst när vi talar om bostadspriserna som gäller i storstäder som Stockholm och Göteborg (i synnerhet Stockholm). På tal om storstäder brukar man säga att läget är den enskilt viktigaste faktorn i en bostadsvärdering. En sliten lägenhet, fem minuter från centralen i Stockholm, är i de allra flesta fall mer värd än en lägenhet i bra skick som ligger en 45 minuter bort från Stockholm.

Är du på jakt efter en städfirma som kan erbjuda en kompetent visningsstädning? -visningsstädningstockholm.biz/

 

Många saker att hitta vid flytten till Malmö

30 jul 2018

Ska du flytta till Malmö, eller har du redna flyttat? Då har du en hel del framför dig av nya saker att sätta sig in för att du ska komma till rätta med allt nytt. Det gäller förut om att komma in i den nya  bostaden, kanske renovera den, packa upp, boa in dig och möblera den, gäller det att hitta dina nya affärer. Var finns den närmaste matvaruaffären? Var hittar man biblioteket, glasögonbutiken och klädaffären? Var ska resten av familjen hitta till sin skola, dagis, jobb och så vidare. Det gäller. helt enkelt att lära sig hitta på det nyta stället pch bekanta sig med allmänna färdmedel eller ställa in nya ställen på din GPS i bilen.

Åk buss, och var turist i din nya stad

Ett sätt att lära känna sin nya stad är att åka runt och leka turist. Ta bussen och åk runt. Promenera i nya kvarter. Var nyfiken på den stad du har flyttat till. Känner du att det ät en så pass nya stad att du är osäker på om du hittar, använd en karta, eller Google app i din mobil så att du får en uppfattning om hur staden är uppbyggd. När du väl har förstått hur staden ser ut, vilka vägar som leder vart och hur de leder hem till dig, kan du utöka det område som du rör dig på.

Använd google för att hitta i Malmö

När du väl har börjat hitta i grannskapet runt din nya bostad, vill du säkert lära dig var till exempel en tandläkare, vårdcentral och andra vårdinstanser finns. Du kanske vill hitta till stället som säljer det bästa kaffet på morgarna, var du hittar smörgåsar och annat som man kanske vill ta med sig på vägen till jobbet. Så småningom kanske du behöver hitta de olika tjänster som du vill anlita, som de rätta hantverkarna för jobbet hemma hos dig, pianostämmare, trädgårdsarbetare eller varför inte hemstädningsfirman som kan komma hem till dig för att ordna veckostädningen.

Så hittar du din hemstädningsfirma

I alla dessa fall är det bra om du googlar de tjänsterna som du vill hitta. Är det hemstädning till exempel är det bäst att googla "hemstädning Malmö". till exempel. På det sättet får du reda på vilka företag som arbetar med hemstädning och som kan komma hem till dig. Ta kontakt och be om offert och referenser. Välj då den som är bäst.

Måla om innan inflytt

10 jul 2018

Det finns mycket att tänka på vid en flytt. Speciellt om det är den första flytten man någonsin genomför. För många ungdomar så handlar det bara om en enda sak: att komma bort från sina föräldrar så fort som det bara är möjligt och få starta det nya, fria livet med detsamma. Helt rätt tänkt, men ändå så fel.

Det vi menar är följande: ska du flytta in i en bostad så kommer du garanterat att vilja genomföra vissa förändringar i denna. Dessa blir mycket lättare att göra om bostaden i fråga är tom och där du ännu inte hunnit bära in sängen, soffan, köksbordet, tvn och alla kartonger.

Vårt råd är alltså att sansa dig lite och vänta i ungefär två dagar innan du flyttar. Det är nämligen den tiden det tar för att genomföra den förändring som kommer att ge bäst effekt: att måla om. Den absolut tydligaste prägeln du kan sätta på din nya bostad, det är att byta färger på väggarna.

Anlita en målare för jobbet

Det finns en sak som talar mot att du ska hinna måla om. Det är att en flytt i sig tar väldigt lång tid och att du inte kan vara på två ställen samtidigt. Däremot så finns det två andra alternativ. Det ena är att anlita en målare som målar om bostaden medan ni förbereder flytten. Det andra alternativet är det motsatta: ni agerar målare i den nya bostaden och en flyttfirma sköter hela er flytt. Av dessa två alternativ skulle vi - trots att det kostar lite mer pengar - välja en målare.

Detta av den enkla anledningen att det är svårare att måla än vad det är att packa, bära, transportera och planera en flytt. Svårare ja - men inte jobbigare? Ställer man den frågan så har man inte riktigt insett att det är väldigt jobbigt att måla. Här tänker vi på det förarbete som krävs för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Jobbet en målare utför blir väldigt mycket bättre

Studerar du hur en målare arbetar med din nya bostad i Stockholm så kommer du förmodligen att bli överraskad över hur denne disponerar sin tid. Den minsta delen för honom handlar om att doppa penseln och rollern i färgpytsen, Det är en smal sak för en utbildad målare.

Den stora delen handlar om rengöra väggarna, spackla igen hål och märken samt om att slipa. Det är det jobbet som gör det möjligt för färgen att fästa korrekt och sitta kvar under en längre tid.

En vägg målad av en lekman jämfört med en vägg målad av en målare ger en tydlig bild av hur svårt det är att lyckas. Den vägg exempelvis du målar kommer att bli vågig, fläckig och full av skillnader i nyans och ton. Den andra väggen: fläckfri.

Starta det nya livet i en nymålad bostad. Du kan gott vänta två dagar extra för att få en bostad som passar din egen stil fullt ut.

Mer info om måleri finns här: http://www.målarenstockholm.se.

Anlita en snickare för att bygga om i nya lägenheten

10 jun 2018

När man precis har flyttat hemifrån är det ganska lite man vet om hur saker och ting fungerar. Det blir många samtal hem till föräldrarna: Hur gör man det och det? Kan ni hjälpa mig? Så småningom får man mer och mer grepp om tillvaron och blir till slut en fena på att hitta lösningar och ta reda på hur man hittar rätt bland samhällsfunktionerna.

För en medelålders person kanske det inte låter som något märkvärdigt att anlita en snickare i Stockholm för att hjälpa till med någon ombyggnation i hemmet. Men som nyinflyttad, ung och oerfaren kan det kännas helt oöverstigligt. Vad är det exakt jag ska be om? Vilken snickare ska jag välja, det finns ju tusentals i Stockholm? Hur vet jag vad som är ett rimligt pris? Frågorna hopar sig och man känner sig liten och dum.

En sak i taget

För det första: alla som någon gång flyttat hemifrån har befunnit sig i den här situationen. Och alla har lärt sig att hantera den på ett eller annat sätt. För det första gäller det att identifiera vad det är du vill ha hjälp med. Ett vanligt projekt som människor vanligtvis anlitar snickare för är att ta ner eller sätta upp en vägg, eller bygga en platsbyggd bokhylla eller liknande. Men det kan vara vad som helst. Ju mer du kan berätta om projektet, desto bättre.

Snickaren står för lösningarna

Men det kan också vara bra att veta att du alls inte måste ha ritningar eller detaljerade instruktioner när du anlitar en snickare. Det ingår i snickarens jobb att hitta lösningen för hur projektet ska genomföras. Du säger vad du vill ha hjälp med, och snickaren ordnar det. De flesta snickare behöver inte ens komma ut och inspektera innan jobbet, om det inte rör sig om något väldigt speciellt.

Att hitta rätt snickare

Att hitta rätt snickare kan vara det som känns svårast. En sökning på snickare i Stockholm ger hundratals träffar, och alla verkar jättebra. En bra lösning kan var att söka mer lokalt, till exempel på din gata eller stadsdel. Då kommer en del lokala snickare att dyka upp. Kolla upp dem och se vad de har fått för omdömen från tidigare kunder.

En bra plats att kolla detta är på reco.se. De tär en sajt där kunder kan lämna omdömen på utförda hantverksarbeten av alla möjliga slag. Om en snickare finns med på reco betyder det att han utfört ett flertal arbeten, och hur väl han utfört dem syns på kundernas omdömen. Ingen hantverkare får ett perfekt omdöme av alla kunder, det finns alltid omständigheter som gör att en kund blir mindre nöjd, sen finns det dessutom kunder som aldrig blir nöjda, utan helt enkelt har orimligt högt ställda förväntningar. Ett snittbetyg på mer än 4 på reco är jättebra.

Offerten – ett förhandspris

När du valt ut några snickare som du tycker verkar bra kan du begära in offerter på jobbet. En offert är gratis att hämta in och det är hemligheten bakom hur man väljer hantverkare. I en offert talar hantverkaren om hur mycket jobbet skulle kosta så att du kan ta ställning till om du vill anlita honom eller henne. Slutpriset på det färdiga jobbet får aldrig överstiga priset på offerten med mer än 15%. Det finns också några andra saker att tänka på när du tittar på offerterna:

 • Kolla om priset är inklusive moms. Det ska det vara. Är priset angivet utan moms kommer momsen att läggas på sedan och priset är alltså egentligen högre än vad som står på offerten. Du kan välja bort den här hantverkaren.
 • Är framkörningsavgiften medräknad? Alla hantverkare tar ut en avgift för bensin, baserat på hur många besök de gör hos dig. Ett vanligt pris för en dags framkörningsavgifter är 400-500 kronor, så är detta inte angivet kommer det att tillkomma.
 • Har hantverkaren F-skatt? Står det inte på offerten om hantverkaren har F-skatt kan du välja bort honom eller henne. Det är ett måste för att få ställa ut fakturor.
 • Vad är timpriset? Ett normalt timpris för en snickare i Stockholm är ungefär 500-600 kronor inklusive moms. Är priset mer är det lite för dyrt. Är priset mycket billigare kan det röra sig om en oseriös eller slarvig snickare, men det behöver inte vara så. Ett bra tips kan i alla fall vara att välja bort den dyraste och den billigaste snickaren och välja bland resten.

När du bestämt dig för en hantverkare som verkar tillmötesgående och trevlig, samt har lämnat en offert som verkar rimlig, är det bara att anlita denne för jobbet. Du ska aldrig betala i förskott, utan du kommer att få en faktura, en räkning, någon vecka efter att jobbet är utfört. Lycka till!

Lästips: Bygga sovrum i källare.

Skräddarsy en kostym inför studenten

6 jun 2018

Hur ofta använder man egentligen en kostym? Frågan blir naturligtvis olika beroende på vem du svarar. Vissa använder kostym dagligen som en del av deras arbetsklädsel; för de allra flesta så är det dock några enstaka dagar om året - kanske i livet - som kostymen man äger åker ner från galgen och placeras på kroppen. Studenten är en sådan dag - begravning, bröllop och exempelvis en nyårsafton några andra - och den ska vi titta närmare på här. Just studenten är nämligen lite av ett vägskäl.

Man lämnar som ung den skola som alla kan gå och man har hela världen öppen framför sina fötter. Inte sällan så är det efter studenten som man flyttar hemifrån, kanske söker skola på annan ort eller påbörjar yrkeslivet. Det handlar, som sagt, om ett vägskäl och det är under de här åren som många hittar sig själva, man tar körkort och man bryter av med sina föräldrar för att stå på egna ben. En dag att fira - med klass. Detta leder oss till textens början och användande av en kostym.

Vi tycker nämligen att man som student ska investera i en skräddarsydd kostym så det väl är dags att rusa utför trappan. Till skillnad mot en kvinnlig student så kommer nämligen klädseln att kunna bäras under en längre tid (en tjejs studentkläder brukar ofta placeras i malpåse då tillfällena för användning blir väldigt få) och oberoende av situation. En skräddarsydd kostym kommer att vara ett plagg som man - som ung man - kan ha nytta av genom en lång, lång tid. Varför en skräddarsydd kostym är att föredra

Många föräldrar ser köpet av en studentkostym som en ren och skär utgift - ett måste som placeras bland alla andra minus i budgeten som hör studenten till. Det handlar om en kostsam period - det har vi alla förståelse för - men just den här investeringen tycker vi att man ska ta. Går du upp någon tusenlapp och köper en skräddarsydd kostym snarare än en kostym från butik så finns det några klara fördelar. Vi ger några:

 • Hållbarheten. Precis som med allt annat så får man den produkt man betalar för. En skräddarsydd kostym behöver för den sakens skull vara jättedyr (det finns olika typer av tyg och kvalitet att välja bland) och det behöver inte skilja flera tusen i pris mellan en butiksköpt sådan. Men: den stora skillnaden ligger i livslängd. Köper du en skräddarsydd kostym så kommer den att hålla längre. Detta då dels hantverket skiljer sig åt och dels då kostymen i fråga är anpassad efter din kropp - där även dina rörelser tas i beaktning. Håller du dig i samma form efter studenten så kommer du att kunna använda sin kostym väldigt länge.
 • Måttanpassad: Som sagt, kostymen anpassas helt efter din kropp. Har du en arm som är lite längre än den andra, ett ben som är lite kortare eller en väl tilltagen nacke så kommer dessa faktorer att vägas in vid mätningen. Du ska ha väldig tur om du har samma kroppsform och storlek som en skyltdocka. Troligt är att du kommer att få sy in- eller lägga ut även en kostym du köpt i butiken.
 • Egen stil: Du kan själv välja färg, mönster, slag på kavajen, passform och så vidare. Din kostym blir din kostym - ett unikt plagg som ingen annan har. Köper du en kostym i butik så kanske halva din klass nappat på samma erbjudande och det tar ju onekligen udden av ditt inköp. En sak dock: håll det klassiskt och tidlöst. Inga skrikiga färger och alltför iögonfallande mönster. Håll knäppning och slag klassiska. En mörkare färg - blått - går hem i alla lägen. Som sagt - det är en investering för livet.

Vetskapen om att äga en egen kostym - som passar perfekt - gör det lite enklare att bli vuxen. Ett sådant plagg föder nämligen ett självförtroende som kan vara bra att visa upp vid exempelvis en arbetsintervju och som visar arbetsgivaren att du menar allvar med din ansökan. Många yngre personer tar för lättvindigt på sådana situationer och kommer iklädda jeans och t-shirts. Det ger dig som ägare av en skräddarsydd kostym ett klart försprång: du är där av en anledning - jobbet ska bli ditt. Det syns.

Läs mer: http://www.skräddarsyddkostym.se/.

Inred och fixa till innan inflytt

14 maj 2018

Att flytta till sin första bostad är en härlig, om än lite skrämmande känsla. Plötsligt så står du där, ensam och utan dina föräldrar och brottas med insikten om att det numera är du, och du endast, som sköter om maten, som tvättar, som diskar, som ser till att tar dig upp i tid för att hinna till jobb- eller skola. Kort sagt: du är vuxen.

Det är en känsla som man måste uppleva för att förstå. På samma sätt som det inte går att förklara för någon som inte tagit körkort kan man heller inte ge känslan av att flytta in i en ny bostad en rättvis beskrivning för den som fortfarande bor kvar hemma. Det man däremot kan göra är att komma med praktiska tips om hur man ska tänka vid- och innan inflytt.

Många säger att man ska försöka “bo in sig” i bostaden. Det är för all del bra - men det är ingenting som gäller allting. Det finns en risk i att man då aldrig kommer sig för att göra nödvändiga förändringar. Vi tycker att man kan genomföra vissa saker innan man bär in sina möbler och installerar sig.

Att passa på att måla om är en sådan sak. Du kommer förmodligen - förr eller senare - att vilja måla om och därigenom skapa sitt hem; du vill sätta din egen prägel på bostaden och skapa ett hem som skiljer sig från hur det sett ut hemma hos dina föräldrar. Anlitar du en målare innan du flyttar in så kommer det att bli betydligt mindre jobb för dig. Du har inga möbler som behöver bäras ut, du har inga saker som är i vägen för din målare utan denna kan direkt täcka golvet och sätta igång med arbetet. Det handlar således om att jobbet blir effektivare och därmed också billigare.

Ta hjälp av en målare

Vi har hela tiden nämnt en målare och det har vi gjort av en anledning som innebär att det inte är så dyrt att anlita en sådan. Troligt är nämligen att din första bostad inte är så stor till ytan och att det kanske handlar om att måla om i ett enda rum. Sker flytten inom Stockholm - eller någon annan större stad - så kan du dessutom dra fördel av att det där finns en stor konkurrens mellan målare och att det således finns en god chans att priset blir förmånligt. Ta in några offerter och förhandla lite - på så sätt kan du komma billigt undan.

Måla om på egen hand?

Det finns dock även ett värde i att måla på egen hand. Att lära sig att måla är en konst som man kan ha stor nytta av genom resten av livet. Men, i och med att det handlar om din första egna bostad och att du har en tung flytt framför dig - packa, transportera och bära - så råder vi dig just här att spara på krafterna, anlita en målare och testa att måla på egen hand någon annan gång i livet. Det kommer fler flyttar. Låt den första bli speciell.

Passa på att ta körkort innan du flyttar hemifrån

4 maj 2018

En anledning till att många saknar ett körkort handlar om det faktum att livet kommer emellan. Det vi menar är att du fyller 18 år och får i och med detta också ta körkortet. Du går här fortfarande i Gymnasiet och du har all tid i världen i och med detta.

Visst, du pluggar, du träffar dina vänner och du kanske håller på med någon idrott - men det är inte värre än att du kan prioritera att övningsköra, lägga några timmar varje vecka på att plugga teori och således också vara väl förberedd för ett körkort. Anmäler du dig till en trafikskola så får du ännu bättre odds att slutligen stå där med den rosa lappen i din hand.

Senare då? Ja, det är då det är lite värre att hitta lämpliga luckor i schemat. Du kanske flyttar från Stockholm för att studera någon annanstans, du kanske hittar ett jobb som tar all din tid eller också kanske du - som många andra - väljer att flytta till Norge för att jobba ihop pengar. Körkortet kommer oavsett vilket att prioriteras bort och ju längre du väntar; desto svårare kommer det också att bli. Så, rådet är att anmäla dig till en trafikskola och försöka ta körkortet så nära inpå din 18-årsdag som möjligt.

Varför du behöver ett körkort

Många som saknar körkort pekar på att det handlar om en onödig sak som inte påverkar livet överhuvudtaget. Faktum är att det gör det. Att ha ett körkort ger dig en större frihet och det kan även öppna en hel del dörrar för sig rent yrkesmässigt. Vi säger inte att du ska köra taxi eller budbil.

Det vi menar är att det idag - speciellt i Stockholm - råder en extrem konkurrens mellan arbeten. varje jobb som läggs ut på Arbetsförmedlingen får extremt många sökande kandidater. Tyvärr så fungerar ett körkort som en tydlig avdelare för många arbetsgivare. Inget körkort - ansökan kastas. Körkort - kandidaten går vidare. Man måste starta utsållningen någonstans och ett körkort är ofta startpunkten för detta.

Det viktigaste dock: det är roligt att köra bil. Du kommer att kunna ta dig var du vill - när du vill! - och du kommer att känna dig vuxen på ett helt annat sätt. Bara vetskapen om att du får köra bil lagligt är något som ger självförtroende.

Ta ditt körkort genom en intensivkurs

Du måste ta ditt körkort nu - du kan inte/har inte tid att vänta en sekund längre? Det finns ett alternativ där du kan ta ett körkort på en snabbare tid. Detta genom en komprimerad utbildnings om kallas för en intensivkurs. En intensivkurs skräddarsys efter din egen körvana och det kan innebära att den tar fem dagar att genomföra om du kört en del innan.

Har du aldrig kört bil så kan du anmäla dig till en intensivkurs på en trafikskola i Stockholm och efter tretton dagar anses vara mogen för att köra upp och klara av att ta ditt körkort. En intensivkurs är dyrare, men å andra sidan så är det en påfallande hög andel av eleverna som klarar av uppkörning, teori och halkbana efter att ha tagit kursen i fråga.

Den passar för alla åldrar också, men kanske speciellt för en äldre person som “missat” att ta körkort vid 18 års-ålder och skjutit detta på framtiden. En intensivkurs ger en snabb möjlighet att ta revansch och komma ikapp.

Mer info finns att hitta hos Globens Trafikskola.

← Äldre inlägg