Flytta hemifrån-lista - saker du måste ta tag i

Har du börjat leka med tanken om att flytta hemifrån och, som det så vackert heter, prova dina egna vingar? Då är det förmodligen dags att göra så också. Det kommer en punkt i varje människas liv då det är dags att frigöra sig – till en viss del – från sina föräldrar, stå på egna ben och, helt enkelt, bli vuxen. Dock; det är inte bara att resa sig upp, öppna dörren, vinka till föräldrarna och sticka. Nej, naturligtvis inte. det finns vissa saker som man först måste göra och vi tänkte rada upp några tips som kan underlätta för dig o du står inför att lämna hemmets trygga vrå och flytta hemifrån. Innan du gör så; bocka av punkterna på lista nedan:

Hand som skriver med penna på papper

  • Adressändring. Du kan gå in på Adressändring.se och göra detta. En smidig – och absolut nödvändig process!
  • Flyttanmälan. Du måste meddela Skatteverket om din flytt och även detta går utmärkt att sköta online. Är du under 18 år så måste dina föräldrar skriva under och godkänna.
  • Hemförsäkring. Se över vilka alternativ som finns. Det är definitivt ingen dum idé att kontakta flera försäkringsbolag och försöka förhandla dig fram till ett bra pris.
  • Hur ser det ut med bredband i den nya bostaden? Är det något som finns eller är det något som du måste ordna på eget sätt? Vi lämnar punkten om fast telefoni här och utgår från att du har mobiltelefon.
  • Tv-licensen. 18 år eller äldre? Då ska du enligt lag betala din tv-licens.
  • Övriga försäkringar? Hemförsäkring är den viktigaste; men överväg även att lösa olycksfallsförsäkring, drulleförsäkring och en inkomstförsäkring. Den senare kan vara bra för dig som är över tjugo år och befinner dig inom en osäker bransch sett till sysselsättning.
  • Flytta på egen hand eller ta hjälp? Rent praktiskt så måste du transportera dina saker (du kanske inte har så många föremål till en början) från föräldrarna till din nya bostad. Se till att förbereda flytten tidigt och detta oavsett om ni ska göra detta på egen hand – med släkt, vänner och bekanta – eller ta hjälp av en flyttfirma. Gällande det senare så brukar priset vara bättre ju tidigare du är ute.