Undvik att falla för frestelser

Jag vill känna mig fri, fri, fri - det är min filosofi-fi-fi… Ja, visst ligger det någonting i Nationalteaterns gamla dänga ändå? Många söker friheten och för de flesta så är det första smaken av denna något man känner i samband med att man flyttar hemifrån.

Plötsligt så är man själv den som bestämmer; man kan äta vad man vill, man kan gå och lägga sig precis då man har lust, man kan träffa vem man vill, gå på krogen, bli för full och rent allmänt gå in i en sturm-und-drang-period utan att någon kan säga någonting.

Det är också då man är som mest sårbar i livet. Plötsligt så kan det otänkbara hända: man kan erbjudas droger och man kan också testa på sådana. Här finns en naturlig nyfikenhet och en nyfunnen känsla av frihet - den kan vara direkt förödande.

Som ung så är man sårbar och som förälder så måste man hålla koll. Även om din 18-åring är myndig och vuxen nog att fatta egna beslut så kommer detta inte innebära att hon/han fattar rätt beslut. Du bör vara vaksam och hålla koll på varningssignaler som kan indikera ett missbruk.

Varningssignaler på ett missbruk

Vi tänkte rada upp några tecken som kan visa på ett missbruk och samtidigt ge några råd till dig som förälder. Kort och gott, om din dotter - eller son - börjar uppträda enligt någon av följande punkter så kan det vara tecken på att hon behöver hjälp.

  • Din dotter börjar tappa kontrollen över vardagen. Hon sover hela tiden, hon sjukanmäler sig, hon går inte till skolan.
  • Hon har koncentrationssvårigheter. Din dotter går knappt att prata med; hon tappar fokus och verkar obstinat. Samtidigt är hon vresig och pendlar i sitt humör hela tiden. Ena dagen är allt toppen, nästa dag så är det en ren öken. Det kan vara hormoner, men det kan likväl handla om missbruk och abstinens.
  • Hon festar hela tiden. Naturligtvis är detta en varningssignal, men där handlar det också om att våga släppa taget. Alla är unga och alkohol är inte olagligt.
  • Hemmet missköts. Det egna hemmet ser ut som en svinstia. Om en ung person flyttar hemifrån så får man räkna med lite skit i hörnen. Men, då det börjar se ut som en svinstia så bör man bli lite orolig. De flesta sköter sina hem bättre än det egna flickrummet; det är deras egna saker och det innebär att man tar hand om dessa bättre. Gör hembesök och håll koll. Släpp taget, men var där ändå. Du ska inte agera som någon vakthund eller narkotikapolis.

Min dotter är misstänkt för ett narkotikabrott

Om det ofattbara skulle inträffa då? Du som förälder får reda på att din dotter är misstänkt för ett narkotikabrott och kommer att ställas inför rätta för detta - hur ska du agera? Ja, du ska definitivt hjälpa till och stötta henne.

Ett narkotikabrott är ett av de vanligaste brotten i Sverige - men det är ett väldigt tabubelagt sådant. Många skäms, man ser sig om en misslyckad förälder och man ger upp. Det handlar om ett slags stigmatiserande som gör att man har svårt att förlåta sin dotter.

Det måste man göra. Kontakta en advokat, se över vilka rehabiliteringsalternativ som finns och visa att du finns där. Ett narkotikabrott är allvarligt - men det behöver inte avgöra riktningen för din dotters resterande liv.

12 Oct 2018