Större risk för inbrott utan säkerhetsdörrar

För ett antal år sen så hade en förort i Stockholm stora problem med besök från inbrottstjuvar. Det fanns strax över 20.000 lägenheter och under en tvåårsperiod hade strax över 1000 lägenheter inbrott. Polisen trodde då att ca 3000 personer hade drabbats av inbrott under två år. 81% av alla dessa inbrott skedde i lägenheter utan säkerhetsdörrar. Endast 3% av inbrotten skedde i lägenheter som hade en säkerhetsdörr av klass 3. Polisen gick då ut och rekommenderade att fler privatpersoner skulle installera säkerhetsdörrar.

Dock vore det ännu bättre om hyresgästföreningar och bostadsföreningar gick in och ordnade säkerhetsdörrar till hela byggnader, så att alla boende i byggnaden har en säkerhetsklassad ytterdörr. För att göra det ännu svårare för inbrottstjuvar så rekommenderas det även att låsa porten dagtid och installera säkerhetsskåp, även kallat kassaskåp, i fler lägenheter så de boende kan låsa in värdesaker. Om husen har en låst port och alla lägenheter har säkerhetsdörrar så blir det svårare för tjuvarna att ta sig in, men inte omöjligt. Det sista steget för att förbättra i lägenheter generellt är just säkerhetsskåpen, då blir det ännu svårare för tjuvarna att komma åt värdesakerna.

Ett av de stora problemen med inbrott är att inbrotten minskar när polisen gör insatser för att motverka brotten. Men så fort polisens synlighet minskar och motverkan av brotten bortprioriteras så ökar inbrotten igen. Tyvärr är det inte många inbrottstjuvar som åker fast och om de väl hamnar i fängelse så stannar de inte speciellt länge. 

 

Säkerhetsdörrar och säkerhetsskåp är inte allt ni kan göra

Ni kan hjälpas åt att förebygga brott i ditt trapphus eller område!

Ser du någon främling i trapphuset där du bor? Hälsa och fråga vem denne ska besöka, att tjuven blir sedd kan vara tillräckligt för att avbryta ett planerat inbrott. Samma sak gäller vid inbrott i husområden. Hälsa på dina grannar och de andra som passerar förbi när du är ute på tomten.

Bortrest? Be en granne du litar på att lägga in posten i din lägenhet. Ett fullt postfack tyder på att du inte är hemma, samma sak om det ligger högvis med post innanför postinkastet på dörren.

Något som tjuvar även har börjat med är att lämna små ledtrådar på plats, det kan vara så enkelt att de byter håll på din dörrmatta utanför dörren, eller att de fäster en liten pinne i dörren. Detta märks om du är uppmärksam. Om ingen har rättat till detta på några dagar kan tjuven anta att ingen är hemma och risken för inbrott ökar.

Kom ihåg att hjälpas åt med dina grannar, en säkerhetsdörr är en bra investering, men det gör inte hela jobbet.

3 Apr 2017