Skräddarsy en kostym inför studenten

Hur ofta använder man egentligen en kostym? Frågan blir naturligtvis olika beroende på vem du svarar. Vissa använder kostym dagligen som en del av deras arbetsklädsel; för de allra flesta så är det dock några enstaka dagar om året - kanske i livet - som kostymen man äger åker ner från galgen och placeras på kroppen. Studenten är en sådan dag - begravning, bröllop och exempelvis en nyårsafton några andra - och den ska vi titta närmare på här. Just studenten är nämligen lite av ett vägskäl.

Man lämnar som ung den skola som alla kan gå och man har hela världen öppen framför sina fötter. Inte sällan så är det efter studenten som man flyttar hemifrån, kanske söker skola på annan ort eller påbörjar yrkeslivet. Det handlar, som sagt, om ett vägskäl och det är under de här åren som många hittar sig själva, man tar körkort och man bryter av med sina föräldrar för att stå på egna ben. En dag att fira - med klass. Detta leder oss till textens början och användande av en kostym.

Vi tycker nämligen att man som student ska investera i en skräddarsydd kostym så det väl är dags att rusa utför trappan. Till skillnad mot en kvinnlig student så kommer nämligen klädseln att kunna bäras under en längre tid (en tjejs studentkläder brukar ofta placeras i malpåse då tillfällena för användning blir väldigt få) och oberoende av situation. En skräddarsydd kostym kommer att vara ett plagg som man - som ung man - kan ha nytta av genom en lång, lång tid. Varför en skräddarsydd kostym är att föredra

Många föräldrar ser köpet av en studentkostym som en ren och skär utgift - ett måste som placeras bland alla andra minus i budgeten som hör studenten till. Det handlar om en kostsam period - det har vi alla förståelse för - men just den här investeringen tycker vi att man ska ta. Går du upp någon tusenlapp och köper en skräddarsydd kostym snarare än en kostym från butik så finns det några klara fördelar. Vi ger några:

  • Hållbarheten. Precis som med allt annat så får man den produkt man betalar för. En skräddarsydd kostym behöver för den sakens skull vara jättedyr (det finns olika typer av tyg och kvalitet att välja bland) och det behöver inte skilja flera tusen i pris mellan en butiksköpt sådan. Men: den stora skillnaden ligger i livslängd. Köper du en skräddarsydd kostym så kommer den att hålla längre. Detta då dels hantverket skiljer sig åt och dels då kostymen i fråga är anpassad efter din kropp - där även dina rörelser tas i beaktning. Håller du dig i samma form efter studenten så kommer du att kunna använda sin kostym väldigt länge.
  • Måttanpassad: Som sagt, kostymen anpassas helt efter din kropp. Har du en arm som är lite längre än den andra, ett ben som är lite kortare eller en väl tilltagen nacke så kommer dessa faktorer att vägas in vid mätningen. Du ska ha väldig tur om du har samma kroppsform och storlek som en skyltdocka. Troligt är att du kommer att få sy in- eller lägga ut även en kostym du köpt i butiken.
  • Egen stil: Du kan själv välja färg, mönster, slag på kavajen, passform och så vidare. Din kostym blir din kostym - ett unikt plagg som ingen annan har. Köper du en kostym i butik så kanske halva din klass nappat på samma erbjudande och det tar ju onekligen udden av ditt inköp. En sak dock: håll det klassiskt och tidlöst. Inga skrikiga färger och alltför iögonfallande mönster. Håll knäppning och slag klassiska. En mörkare färg - blått - går hem i alla lägen. Som sagt - det är en investering för livet.

Vetskapen om att äga en egen kostym - som passar perfekt - gör det lite enklare att bli vuxen. Ett sådant plagg föder nämligen ett självförtroende som kan vara bra att visa upp vid exempelvis en arbetsintervju och som visar arbetsgivaren att du menar allvar med din ansökan. Många yngre personer tar för lättvindigt på sådana situationer och kommer iklädda jeans och t-shirts. Det ger dig som ägare av en skräddarsydd kostym ett klart försprång: du är där av en anledning - jobbet ska bli ditt. Det syns.

Läs mer: http://www.skräddarsyddkostym.se/.

6 Jun 2018