Pianoflytt

En sökning idag på pianon i Stockholm ger hundratals träffar, och priserna varierar ofta från någon tusenlapp till ”gratis mot hämtning”. Hur har det blivit så?

En förklaring är de nya, nättare och tystare digitalpianon som funnits på marknaden länge. Ett digitalpiano emulerar, efterliknar, ljudet av ett riktigt piano med hjälp av samplingsteknik, och försöker dessutom återskapa känslan hos tangenterna med dess karaktäristiska motstånd. Allt för att man ska få ett instrument som både känns och låter som ett ”riktigt” piano. Att digitalpianon blivit så populära beror också på att man kan spela på dem och höra ljudet i hörlurar utan att behöva oroa sig för att störa grannar eller andra familjemedlemmar. En stor fördel i ett lyhört hus.

Det är också tyvärr så att allt färre lär sig att spela piano. På den tiden då inspelad musik och radio ännu inte fanns var det ett måste att ha ett piano i hemmet och någon som kunde spela tidens visor på det, men allteftersom har nya distraktioner och njutningskällor uppstått och numera har genomsnittspersonen tillgång till musik dygnet runt, vart hon än befinner sig.

Det tyngsta instrumentet

Den sista, och kanske den största, aspekten av det stora överflödet på pianon i Stockholm är att de är så fruktansvärt svåra att flytta. Ett piano väger ofta mellan 200-400 kg och det kan vara förenat med livsfara att ge sig på en pianoflytt utan tillräckligt med manskap och utrustning. Folk är helt enkelt beredda att skänka bort ett vackert, fullt funktionsdugligt instrument, bara någon kan tänka sig att frakta bort det. Är man på jakt efter ett äkta piano med själ och patina är det alltså i hög grad köparens marknad.

Hittar du ett vackert piano på Blocket och finner det välfungerande och med fin klang, vill vi ge dig en första varning: Försök inte flytta det själv. Ett fullstort upprätt piano väger för mycket för att låta sig flyttas utan erfarenhet och ordentlig råstyrka. Visst kan du dra ihop ett gäng på tre fyra vänner som turas om att lyfta, men kom ihåg att minsta trappsteg kan bli ett svårlöst logistiskt problem. Och tar du ansvar för dina vänner om någon av dem skulle bli skadad under bärarbetet? Och två trappor upp i ett hus utan hiss? Glöm det. En annan sak du absolut inte ska räkna med är att få hjälp av säljaren att bära ut det till lastbilen.

Hitta hjälp

Nej, du måste anlita hjälp för att flytta ditt piano säkert och välbehållet dit det ska. Är det i samband med en flytt kan du fråga flyttfirman om de fraktar pianon. De gör det ibland, men ofta inte, och det tillkommer alltid en extra avgift. Dessutom är det inte säkert att flyttgubbarna vet precis vad de gör heller. Att flytta pianon är helt enkelt i en klass för sig när det kommer till att kånka.

Det bästa du kan göra är därför att anlita en firma som är specialiserad på pianoflytt. De vet vikten av bärselar, viktfördelning, långsamhet och trappteknik. I riktigt svåra fall kan man bli tvungen att lyfta in pianot genom ett fönster, även detta fixar en pianoflyttfirma. I Stockholm finns många firmor som kan pianoflytt. Ofta kan man få en offert direkt på hemsidan genom att knappa in adresser och antal trappor, samt vilket piano det rör sig om.

Ta inga risker med ditt piano, dig själv, eller dina vänner. Anlita en pianoflyttfirma när det är dags att köpa piano eller flytta!

Läs mer om pianoflytt här: http://www.pianoflyttstockholm.com/.

27 Sep 2017