Passa på att ta körkort innan du flyttar hemifrån

En anledning till att många saknar ett körkort handlar om det faktum att livet kommer emellan. Det vi menar är att du fyller 18 år och får i och med detta också ta körkortet. Du går här fortfarande i Gymnasiet och du har all tid i världen i och med detta.

Visst, du pluggar, du träffar dina vänner och du kanske håller på med någon idrott - men det är inte värre än att du kan prioritera att övningsköra, lägga några timmar varje vecka på att plugga teori och således också vara väl förberedd för ett körkort. Anmäler du dig till en trafikskola så får du ännu bättre odds att slutligen stå där med den rosa lappen i din hand.

Senare då? Ja, det är då det är lite värre att hitta lämpliga luckor i schemat. Du kanske flyttar från Stockholm för att studera någon annanstans, du kanske hittar ett jobb som tar all din tid eller också kanske du - som många andra - väljer att flytta till Norge för att jobba ihop pengar. Körkortet kommer oavsett vilket att prioriteras bort och ju längre du väntar; desto svårare kommer det också att bli. Så, rådet är att anmäla dig till en trafikskola och försöka ta körkortet så nära inpå din 18-årsdag som möjligt.

Varför du behöver ett körkort

Många som saknar körkort pekar på att det handlar om en onödig sak som inte påverkar livet överhuvudtaget. Faktum är att det gör det. Att ha ett körkort ger dig en större frihet och det kan även öppna en hel del dörrar för sig rent yrkesmässigt. Vi säger inte att du ska köra taxi eller budbil.

Det vi menar är att det idag - speciellt i Stockholm - råder en extrem konkurrens mellan arbeten. varje jobb som läggs ut på Arbetsförmedlingen får extremt många sökande kandidater. Tyvärr så fungerar ett körkort som en tydlig avdelare för många arbetsgivare. Inget körkort - ansökan kastas. Körkort - kandidaten går vidare. Man måste starta utsållningen någonstans och ett körkort är ofta startpunkten för detta.

Det viktigaste dock: det är roligt att köra bil. Du kommer att kunna ta dig var du vill - när du vill! - och du kommer att känna dig vuxen på ett helt annat sätt. Bara vetskapen om att du får köra bil lagligt är något som ger självförtroende.

Ta ditt körkort genom en intensivkurs

Du måste ta ditt körkort nu - du kan inte/har inte tid att vänta en sekund längre? Det finns ett alternativ där du kan ta ett körkort på en snabbare tid. Detta genom en komprimerad utbildnings om kallas för en intensivkurs. En intensivkurs skräddarsys efter din egen körvana och det kan innebära att den tar fem dagar att genomföra om du kört en del innan.

Har du aldrig kört bil så kan du anmäla dig till en intensivkurs på en trafikskola i Stockholm och efter tretton dagar anses vara mogen för att köra upp och klara av att ta ditt körkort. En intensivkurs är dyrare, men å andra sidan så är det en påfallande hög andel av eleverna som klarar av uppkörning, teori och halkbana efter att ha tagit kursen i fråga.

Den passar för alla åldrar också, men kanske speciellt för en äldre person som “missat” att ta körkort vid 18 års-ålder och skjutit detta på framtiden. En intensivkurs ger en snabb möjlighet att ta revansch och komma ikapp.

Mer info finns att hitta hos Globens Trafikskola.

4 May 2018