Måla nya lyan – så gör du det rätt

Det är inte alltid man får tag i en lägenhet i toppskick när det är dags att flytta hemifrån. Snarare är man nog mest lycklig att man fått tag i en lägenhet överhuvudtaget. Bostadsbristen i Stockholm är enorm och för att få tag i en lägenhet behöver man antingen ha en enorm tur eller ha väldigt mycket pengar (läs välbeställda föräldrar). Mer vanligt är nog att man får flytta in i andra hand hos någon som är bortrest något halvår eller så.

Så de flesta brukar vara nöjda med tak över huvudet, och att det inte regnar in. Vill man ha det fint och mysigt i lägenheten får man jobba lite för det. Glädjen över en ny lya brukar dock vara så stor att de flesta nyblivna lägenhetsinnehavare gärna sliter hårt för att få det fint. Något som många tycker är roligt och enkelt, och som ger ett snabbt synligt resultat, är att måla väggarna.

Du kan göra mycket med målarfärg 

Med lite ny färg på väggarna kan du förändra stämningen i en lägenhet i grunden. Att måla väggarna ger möjlighet att uttrycka din egna stil, och du har många möjligheter att till exempel låta väggarna harmoniera med inredningen, eller kanske med utsikten utanför fönstret. Kanske väljer du det klassiska stockholmsvita för att få en neutral men fräsch ton i lägenheten. Det är, som man brukar säga, endast din fantasi som sätter gränserna.

Förarbetet är det stora jobbet

Att säga att det är enkelt att måla är en sanning med modifikation. Visst är det enkelt att sätta färg på en roller och stryka ut den på väggen. Men tror man att det är det enda som målning handlar om så är det dags att sätta sig i skolbänken igen. Målning handlar till allra största del om det som sker innan färgen ska upp på väggen, nämligen förarbetet.

Ett gediget förarbete brukar vara det som skiljer en professionell målare från en amatör. Där den händige gör-det-självaren kanske nöjer sig med att tejpa lister och taksocklar och lägga lite tidningspapper på golvet, går den professionelle målaren mer grundligt till väga och undersöker noga det underliggande materialet, hur väggen är målad eller tapetserad tidigare, om den är helt jämn, vilket som blir det bästa färgvalet och så vidare. Inte sällan får en målare prima eller bredspackla väggen för att den ska bli så jämn som möjligt. Vill man ha ett perfekt resultat så är det viktigt att väggen är helt jämn, annars kommer det att synas när den nya färgen torkat.

Inte dyrt att anlita målare i Stockholm

Har du varken tid eller lust att utföra ett ordentligt förarbete, men ändå vill ha ett så snyggt resultat som möjligt, ska du anlita en målare i Stockholm. Det är inte särskilt dyrt att anlita målare i Stockholm med tanke på den stora konkurrensen, och ROT-avdraget, som du kan utnyttja nu när du flyttat till egen lägenhet, gör att du kan dra av 30% från arbetskostnaden. Det är pengar som dras redan på din faktura, så du behöver inte ligga ute med pengarna. Till arbetskostnaden kommer förstås kostnader för färg, och även för resekostnader för målaren. Därför kan det vara bra att anlita en målare som verkar lokalt i det område i Stockholm där du bor.

12 Feb 2019