Inred och fixa till innan inflytt

Att flytta till sin första bostad är en härlig, om än lite skrämmande känsla. Plötsligt så står du där, ensam och utan dina föräldrar och brottas med insikten om att det numera är du, och du endast, som sköter om maten, som tvättar, som diskar, som ser till att tar dig upp i tid för att hinna till jobb- eller skola. Kort sagt: du är vuxen.

Det är en känsla som man måste uppleva för att förstå. På samma sätt som det inte går att förklara för någon som inte tagit körkort kan man heller inte ge känslan av att flytta in i en ny bostad en rättvis beskrivning för den som fortfarande bor kvar hemma. Det man däremot kan göra är att komma med praktiska tips om hur man ska tänka vid- och innan inflytt.

Många säger att man ska försöka “bo in sig” i bostaden. Det är för all del bra - men det är ingenting som gäller allting. Det finns en risk i att man då aldrig kommer sig för att göra nödvändiga förändringar. Vi tycker att man kan genomföra vissa saker innan man bär in sina möbler och installerar sig.

Att passa på att måla om är en sådan sak. Du kommer förmodligen - förr eller senare - att vilja måla om och därigenom skapa sitt hem; du vill sätta din egen prägel på bostaden och skapa ett hem som skiljer sig från hur det sett ut hemma hos dina föräldrar. Anlitar du en målare innan du flyttar in så kommer det att bli betydligt mindre jobb för dig. Du har inga möbler som behöver bäras ut, du har inga saker som är i vägen för din målare utan denna kan direkt täcka golvet och sätta igång med arbetet. Det handlar således om att jobbet blir effektivare och därmed också billigare.

Ta hjälp av en målare

Vi har hela tiden nämnt en målare och det har vi gjort av en anledning som innebär att det inte är så dyrt att anlita en sådan. Troligt är nämligen att din första bostad inte är så stor till ytan och att det kanske handlar om att måla om i ett enda rum. Sker flytten inom Stockholm - eller någon annan större stad - så kan du dessutom dra fördel av att det där finns en stor konkurrens mellan målare och att det således finns en god chans att priset blir förmånligt. Ta in några offerter och förhandla lite - på så sätt kan du komma billigt undan.

Måla om på egen hand?

Det finns dock även ett värde i att måla på egen hand. Att lära sig att måla är en konst som man kan ha stor nytta av genom resten av livet. Men, i och med att det handlar om din första egna bostad och att du har en tung flytt framför dig - packa, transportera och bära - så råder vi dig just här att spara på krafterna, anlita en målare och testa att måla på egen hand någon annan gång i livet. Det kommer fler flyttar. Låt den första bli speciell.

14 May 2018