Hur man flyttar på bästa sätt

En flytt från en bostad till en annan är alltid mer jobba än man först tror. Vad ska man tänka på och vad är det som de flesta brukar missa vid en flytt? När ska man ta hjälp och vad kan man få hjälp med?

Det finns de människor som använder sig av listor till allt i sina liv. Det kan kanske ibland kännas som att det går lite till överdrift med alla dessa listor för stort och smått. Men när det kommer till exempelvis en flytt så är en välgjord lista en mycket god idé. Den kan göra att man lägger lock på stress och oro samt undviker att missa något som är viktigt. Börja med att gå igenom allt som används i hemmet som sophämtning, el, fast telefoni, bredband och alla övriga abonnemang och avtal. Om man äger sin bostad så ska den förstås först säljas, och om man hyr så ska hyresavtalet sägas upp. Man måste också ha en idé om vart man ska flytta såklart. Skriv ner allt detta och även vem som ska göra vad och när. Lägg in det i kalendern så kan man sedan koppla bort det ur huvudet.

Vad många missar

Även om man flyttat ett flertal gånger så är det några saker som man ändå har en tendens att glömma. Det kan vara något abonnemang, att anmäla adressändring till någon som sällan skickar brev eller hur länge det egentligen tar att flyttstäda. Man brukar även alltid börja med att ha för få flyttkartonger och det brukar sluta med packning i papperskassar eller andra plötsliga nödlösningar som tar längre tid än nödvändigt. En annan sak är att noga märka upp kartongerna så man kan hitta exempelvis osthyveln när man kommer fram till den nya bostaden.

Hjälp om man vill

Om man känner att man kanske vill ta hjälp av någon i en eller flera delar av flytten, så är det en bra idé att kolla upp det i god tid innan flytten. Vänner och släkt kan ha bokat annat och flyttfirmor har ju förstås sin mest intensiva period kring månadsskiftet och blir också uppbokade snabbt. Önskar man få hjälp med flyttstädningen så kanske det inte blir så dyrt som man kanske först trodde, med tanke på att det idag finns ROT- och RUTavdrag som kan sänka kostnaden på städning och reparationer till hälften av ordinarie priset.

22 Jun 2020