Har du undersökt vilken tandläkare som finns?

Att flytta är att bryta upp från ett gammalt invant mönster och ge sig ut på lite okänd mark. I synnerhet om det gäller en flytt till en ny stad och där man kanske lämnar hemmet trygga vrå för att studera i en större stad.

Vi kan säga att du flyttar från föräldrahemmet i Sundsvall och beger dig till Stockholm där du dels hittat en bostad och dels också kommit in på ett program på Universitet. Hur ska du agera här; hur kan du acklimatisera dig till det nya livet, hur ska du göra för att trivas och finns det några saker som du inte får glömma bort?

Vi kan ge några tips där vi delar in olika råd i tre kategorier som vi döper till måste, bör och kan. Tre stycken kategorier som kan skapa bättre trivsel, ge dig studiero och som kan få dig att känna att saknaden efter vänner/familj blir mindre påtaglig.

Måste:I den här kategorin så samlar vi ihop det du måste tänka på vid din flytt. Du måste se till att hela tiden betala din hyra, ha mat på bordet och i övrigt klara dig ekonomiskt. Ett bra sätt att göra det är att skapa en budget som gör att du vet hur mycket pengar som kommer in varje månad och hur myckets om försvinner i rena utgifter. Se till att betala hyra, telefoni och andra räkningar först. Planera kring din matlagning för att komma billigare undan. Som student så har du en tight budget och det krävs lite ansträngning för att lyckas. Var beredd på att nyttja en del rabattkuponger och var inte rädd för att göra storkok där du kan frysa in matlådor att äta.

Bör: Här kan vi säga att du bör vara medveten om att en del saker kommer att “försvinna” i och med att du flyttar. Ett bra exempel på detta gäller kallelse till en tandläkare. I din gamla hemstad så kommer en sådan kontinuerligt - i Stockholm så får du själv kontakta en tandläkare och boka tid. Det är en sak som många glömmer bort i och med att man flyttar. En tandläkare behöver man ha kontakt med - oavsett om man bor i Stockholm eller i Sundsvall. Då den initiala kontakten är tagen så kommer du - precis som förr - att få kallelser till den tandläkare i Stockholm du valt och allting rullar på precis som du är van vid.

En annan sak som du bör göra är att lära känna staden och området du bor i. Var inte rädd för att ta en promenad och uppleva hur stora avstånd det är mellan alla stadsdelar, vilken prägel alla dessa har samt vilka sevärdheter som finns.

Kan: För att underlätta rent socialt så kan du med fördel söka jobb vid sidan av dina studier. dels så ger det lite extra klirr i kassan och dels så skapar det en ventil där du tänker på annat än plugget. Gällande det sociala så bör du vara medveten om att det till en början kommer att handla om en hel del fester. Välj inte helt bort dessa då det ofta är där du bygger upp en bekantskapskrets som står sig genom hela studietiden (i många fall betydligt längre än så också). Du kan även - för att ha något att se framemot - se till att boka hemresor på ett tidigt stadie. Bokar du tidigt så blir priserna bättre.

22 Mar 2018