Fördelar med att ha körkort

Att skaffa sig ett körkort är utmanande och svårt – men det kommer också med stora belöningar. Bor man i en större stad med välutbyggd kollektivtrafik märker man kanske inte belöningarna lika snabbt. Till och med om man bor i en stad som är hyfsat stor, men där varken tunnelbana eller spårvagnar finns (Kristianstad och städer av liknande storlek till exempel), kan det vara en riktig lättnad att få körkortet i handen. Moroten är helt enkelt större för dem som bor i lite mindre städer – oavsett om det är Kristianstad, Nässjö eller i ett väldigt litet samhälle.

Du slipper vänta på bussen

Pendlingen till arbete eller skola blir med en gång mycket bekvämare när man har ett körkort. Istället för att gå upp tidigare på morgonen, kanske i dåligt väder, för att stå och trängas med andra på bussen, kan du kliva in i bilen, sätta på din favoritlåt och värme på AC:n. Det här är en vardagslyx som kanske inte känns som ett måste för alla, men många vana bilförare skulle troligtvis sakna bekvämligheten med att pendla i sin bil jämfört med kollektivtrafiken.

Det blir lättare att hitta jobb

Många jobb idag kräver körkort. Har du ett körkort växer utbudet av jobb du kan ta något enormt. Jobb som att köra budbil och vissa arbeten inom vården är två exempel där ett körkort krävs.

Kanske har du till och med lättare att få ett jobb där körkort inte är utannonserat som ett krav. Om du och en annan arbetssökande har likvärdiga meriter och arbetserfarenheter, men den andra saknar ett körkort, kan arbetsgivaren vara mer benägen att välja dig. Även om ett körkort faktiskt inte krävs för tjänsten, ses det ofta som ett stort plus.

Mer eller mindre fördel beroende på var du bor

Beroende på var du bor, kan belöningarna med att ha körkort märkas lite snabbare eller långsammare. Som nämnt i inledningen, har man ofta mer behov av ett körkort om man bor i en mindre eller medelstor stad, som till exempel Kristianstad. Bor man centralt i exempelvis Stockholm är man helt enkelt inte i lika stort behov av bil och körkort tack vare kollektivtrafiken. Givetvis finns det kollektivtrafik i städer som Kristianstad också, men eftersom befolkningen är lägre är trafiknätet inte lika välutbyggt, samtidigt som turerna går mer sällan. Med det sagt gäller de två ovan nämnda fördelarna – oavsett om man bor i Kristianstad eller i Stockholm.

Blir lättare i vardagen

Att storhandla utan att ha en bil att packa in alla kassar i kan bli ganska omständligt. Åtminstone blir det väldigt tungt, eller så blir du tvungen att handla ofta – och lite åt gången. Då det ofta blir dyrare att köpa små volymer åt gången, kan du räkna med att ditt mathandlande blir förhållandevis dyrt i längden.

Samma problem kan uppstå när du ska handla möbler eller andra större saker. Har man bil och körkort har man möjligheten att frakta hem möblerna på egen hand. Annars kan man behöva anlita transport eller beställa leverans, vilket givetvis driver upp kostnaderna. Visserligen kostar det också pengar att skaffa körkort och att köpa en bil, men på lång sikt är det en hel del pengar som sparas. 

tjej som kör bil

4 Aug 2017