Flytta till New York efter studenten

Finns det något värde i att flytta till New York efter studenten? Definitivt, men det finns några saker som man måste tänka på och dessutom så påverkar även livssituationen och den egna livsstilen valet. New York är en fantastisk stad - men den är inte för alla.

The city that never sleeps, The Big Apple, Gotham City… New York har många, mer eller mindre, vedertagna namn och samtliga beskrivningar slutar med samma sak: New York är fantastiskt. Det är förmodligen världens mest mytomspunna stad och det är bara att räkna upp några stadsdelar för att det ska börja komma ett sug i magen - Queens, Manhattan, Bronx, Brooklyn.

Visst låter det härligt och visst kan du relatera till diverse filmer, böcker och låtar som handlar om staden. New York är en gigantisk kulturell smältdegel där folk från hela världen vävts samman och där samtliga också kommit att acceptera varandras likheter och olikheter - något som också kommit att skapa en unik atmosfär. Dessutom är staden, minst sagt, vacker med Hudson River, alla broar och de enorma skyskrapor som tornar upp överallt.

Översiktsbild på New York med Frihetsgudinnan i förgrunden

Var beredd på ett tufft klimat

Att se New York för första gången kan rentav vara skrämmande; något som ytterligare kan förstärkas av den attityd som genomsyrar staden. Man brukar säga om omklädningsrum att stämningen där ska vara hård men hjärtlig. Den atmosfären har verkligen anammats av New York:are. Det kan flyga en del hårda ord, svordomar kan hagla och mungiporna pekar sällan uppåt. Det är hårt,, det är blåsigt, det är kallt och det är - alldeles underbart.

Den tuffa ytan är ett sätt att överleva. Under denna fernissa finns idel varma hjärtan och idel värme i övrigt. Det krävs emellertid viss träning för att komma underfund med detta. New York och invånarna där är inte plastigt hjälpsamma och inställsamma som man kan se i andra större amerikanska städer. Här gäller med devisen om att take it or leave it och gärna då med några målande svordomar inkluderat i meningen. Köper man det och accepterar den hårda stämningen som en del av stadens charm så kommer man att stormtrivas. Då är det verkligen läge att flytta till New York efter studenten. Med vissa förbehåll.

New York - boende och jobb

Den första frågan som du måste hitta ett svar på är följande: har jag råd att flytta till New York efter studenten? Pengar är nämligen en förutsättning för att klara sig och i synnerhet gäller detta om du saknar Green Card - arbetstillstånd - och således enbart åker dit som en turist. Har du tänkt dig en permanent flytt så är ett arbetsvisum och ett Green Card ett måste för att dels få arbeta och dels också få tag på ett boende.

Även om du skulle åka över på ditt turistvisum i syfte att exempelvis lära känna staden innan du bestämmer dig för att flytta så rekommenderas en full plånbok. New York är en dyr stad att vistas i; särskilt då det kommer till boende. Räkna med att du får betala en månadshyra för en lägenhet i exempelvis Brooklyn som ligger på mellan 2-3000 dollar i månaden. För att ens ha en möjlighet att hyra så krävs det ofta att man kan visa upp en årsinkomst som ligger 40 gånger högre än hyran.

Tillkommer gör dessutom räkningar för el eller gas och därtill ska du även ha råd med exempelvis mobilabonnemang och ett Metrocard. Gällande exempelvis internet så kan du räkna med en månadskostnad på lite mer än 100 dollar.

Helt enkelt är det inte och därför ser man ofta att yngre personer delar bostad och således kommer billigare undan. Ett alternativ för en kortare vistelse är att se över alternativen för Airbnb. Oavsett vilket så bör du vara beredd på att lejonparten av dina pengar kommer att behöva läggas på ditt boende och att du - som grädde på moset - dessutom kommer att behöva lägga upp deposition innan du flyttar in; den brukar normalt ligga på tre månadshyror. Fortfarande sugen på New York? Bra, vi kör vidare.

Skillnader i livsstil

Du kommer ganska snabbt att bli varse att det finns en hel del kulturella skillnader mellan att bo i Sverige och att bo i New York. En av dessa handlar om mat. Att storhandla och laga mat i hemmet är nästan att glömma - sådant existerar knappt. Faktum är att det ofta är dyrare att handla mat än att köpa ute. Det gör att exempelvis Take-Away och hemkörning är de bästa - och vanligaste - alternativen.

Att äta ute är något som varierar i pris. Restauranger kan vara dyra, men om du har en lite mer experimentell gom så kommer du att hitta härlig mat för en spottstyver. New York är en stad som andas mat och där du kan hitta precis vad du vill - när du vill.

Bortser man från boendekostnader så är New York inte exceptionellt dyrt. Mat, dryck och kläder har synnerligen humana priser och dessutom finns det ett gigantisk utbud av allt detta. Det är egentligen bara att välja och vraka.

Flytta till New York med barn?

Barn behöver inte vara ett ok som förhindrar en flytt. Tänk på att ni är en familj och att barnen kommer att ha stor nytta av erfarenheterna som en flytt - längre eller kortare sådan - till New York för med sig.

Du bör emellertid veta att barnomsorg och annat inte alls är lika ordnat som i Sverige och att priserna för de alternativ som finns varierar å det grövsta. Populära, privata alternativ kan kosta så mycket som 25.000 kronor i månaden. Detta alltså för att ha exempelvis tvååringar inackorderade.

Naturligtvis finns det billigare alternativ, men detta ger ändå en fingervisning om att det kommer att kosta pengar. Många löser detta genom att ha nanny eller genom att ha en au-pair i hemmet. Det senare innebär att man även får inkludera sängplats och mat till den person man anlitar.

i övrigt så bör man vara medveten om att staden är gigantiskt och att detta kan vara skrämmande för barn - trafiken är intensiv och fortlöpande över hela dygnet, avgaser finns i massor och det handlar om ett folkmyller som är extremt intensivt. Men, det finns även lugn och ro i New York med många parker, många grönområden och många härliga andningshål att ta det lugnt vid. Allt är inte uppskruvat till max.

Undersök allting närmare

Det är inte bara att flytta. För att verkligen ta steget så krävs det undersökningar och att du vänder på varenda sten. I synnerhet om du tänkt dig att flytta till New York med dina barn. Läs på, se över vilka visum som krävs - och hur du ansöker om dessa - jaga arbete och så vidare. Det är ingen dum idé att börja med att arbeta ihop pengar och sedan åka över på ett turistvisum i syfte att verkligen lära känna denna fantastiska stad.

10 Sep 2019