Flytta från Uppsala – Så gör du flytten smidig

Att flytta innebär en mängd saker att ta ställning till och ordna med. I genomsnitt flyttar en person elva gånger i livet (enligt SCB). Av dessa flyttar är det hälften som sker i åldern mellan 20 och 30 år. Med i snitt 5,5 flyttillfällen på 10 år kan det vara skönt att få lite hjälp på vägen. Här är företagen som hjälper dig i Uppsala till en smidig flytt.

Smutsen du inte vill ta hand om – När flyttlasset har gått är det bara en sak kvar – flyttstädningen. Även om man är ett gäng kompisar som hjälps åt så tar det närmare en dag att få klart städningen. Delvis kan flyttstädningen påbörjas i förtid genom att fönster putsas och vissa rum städas och sedan stängs igen inför flytten. Även om flyttstädningsföretag anlitas så finns en fördel att städa vissa rum själv eftersom det håller nere kostnaden.

För att slippa flyttstädningen väljer många att anlita städföretag som hjälper till med denna tjänst. Priset kan variera kraftigt vilket betyder att man alltid bör jämföra priser hos flera företag innan man beställer tjänsten. En klar fördel är om företaget har städgaranti.

Sakerna du inte behöver – Passa på att rensa ordentligt när ändå alla saker ska packas ihop inför flytten. Till stor sannolikhet skapar detta ett flertal kartonger med saker du inte längre behöver. När du beslutet dig för vad som kan skänkas bort är det bara att kontakta någon av de Second-Hand butiker som finns i Uppsala. De hämtar sakerna gratis. Ett betydligt bättre alternativ än att slänga bort sakerna. Du får hjälp med transporten, någon annan får möjlighet att köpa sakerna billigt och pengarna går ofta till välgörande ändamål.

Abonnemangen du inte längre behöver – Elavtal, bredband, telefon osv. Det finns en hel del abonnemang som behöver sägas upp inför flytten. Ett enkelt sätt att hålla koll på dessa är att använda appen ”Mina Tjänster”. Genom verifiering med Bank-ID kontrollerar appen vilka abonnemang som ligger aktiva och visar när dessa löper ut. Därmed kan man lättare snabbt få en överblick på vilka som bör sägas upp. Appen är gratis och finns både till Android och Iphone.

Flytten du inte vill genomföra själv – Flytthjälp kan anlitas på flera olika ”nivåer”. Allt från att flyttföretaget packar ner allt i flyttlådor, genomför flytten och sedan packar upp allt till att de enbart kör själva flyttbilen. Eftersom det går att få RUT-avdrag för flytthjälp har denna tjänst blivit mer populär senaste åren.

Lägenheten som du kanske vill ha kvar – Önskar du ha kvar lägenheten kan möjligheten finnas att hyra ut den i andra hand. På denna punkt skiljer sig fastighetsägarna åt i Uppsala. Vissa uppmanar till andrahandsuthyrning eftersom det inte blir lika många byten av hyresgäst. Andra är mycket restriktiva. Om du flyttar för tidsbegränsade studier eller arbete ska inte hyresvärden kunna neka till flytt – även om det i vissa fall ändå sker.

Ska du sälja bostaden finns många olika mäklare i Uppsala, och städer i närheten, som gärna hjälper till med försäljningen. Det är visserligen dyrare än att sälja privat men fördelarna med att sälja via mäklare väger ändå oftast över till dess fördel.

29 Nov 2017