Dyrt och fint - eller billigt och i renoveringsbehov?

Är det dags att flytta hemifrån? Grattis! Oavsett om du bara flyttar några hundratals meter från dina föräldrar, eller får längre avstånd, så finns det lite viktiga saker att tänka på inför köpet av nytt boende.

Färdigt att flytta in?

Om du letar bostad i Stockholm så finns det i de flesta prisklasser och i de flesta skick. Vissa lägenheter har inte blivit renoverade på 40 år, medans vissa är nybyggen eller nyrenoverade. Vad vill du ha? En nybyggd lägenhet är för många att föredra; då får du välja det mesta som går att välja. Men om du vill komma undan lite billigare så ska du köpa en lägenhet som är i lite mer av renoveringsbehov.

Köpa en lägenhet som behöver renoveras

Innan du köper en lägenhet med renoveringsbehov så ska du alltid räkna på vad renoveringen kostar. Det kan kräva både köks- och badrumsrenovering, rivning av väggar, golvläggning osv. Golvläggare i Stockholm är inte så dyrt, men en badrums- och köksrenovering kan kosta en hel del. Det är alltså viktigt att se till att renoveringslägenhetens totalpris (inklusive renoveringar) inte överstiger priset för att köpa en fräschare lägenhet från början. Om du är händig kan du sköta mycket av renoveringen själv. Men om du inte är händig, måste du ta professionell hjälp. Självklart kan man även köpa en lägenhet som är tillräckligt fräsch för att bo i - men som ändå inte är nyrenoverad eller i akut renoveringsbehov. Då kan man i lugn och ro spara ihop mer pengar för en större renovering, eller renovera ett område i taget.

Professionell Hjälp - Kvalité före priset

Vi har flera gånger sett unga vuxna som vill renovera sina bostäder, men som väljer första, bästa och billigaste företaget som sköter renoveringen. Billigt pris betyder inte alltid att du får kvalité. Våga alltid jämföra offerter och fråga folk i din närhet om de har något företag de kan rekommendera. Om priset är för bra för att vara sant - så är det troligtvis någonting konstigt. En renovering kostar en del pengar och för den summan ska du verkligen få kvalité och en säker bostad. Vi har sett alltför många fall där privatpersoner har anlitat tvivelaktiga hantverkare som inte har gjort sitt jobb ordentligt. Det kan vara att kvalitétskrav inte är uppfyllda, de avslutar inte jobbet, priset ändras utan förvarning, jobbet drar ut på tiden eller att slutresultatet helt enkelt inte blivit som man tänkt sig och kommit överens om.

3 Jul 2017