Det här görs under en visningsstädning

Många är eniga – ett av de stora störningsmomenten för bostadsspekulanter är en bristande visningsstädning. Känner man till det här faktumet är man givetvis angelägen om att göra det så fint som möjligt under visningen.

Det en del kanske missar är att städa lite mer noggrant än man brukar. En visningsstädning är snarare mer lik en flyttstädning än en vanlig hemstädning. Men vad ska man egentligen göra mer exakt? Här tar vi upp några av de viktigaste momenten.

Köket

I köket bör man bland annat göra följande:

  • Torka av spisfläkt och vitvaror.

  • Rengöra skåp och luckor invändigt och utvändigt.

  • Rengöra bänkar.

  • Göra rent spis och kakel.

  • Tömma sopkärlet.

Många av sakerna kan tyckas ganska självklara, men det kan också vara lätt att missa en del saker i den stress som en flytt och en visningsstädning innebär. Om man missar att rengöra ordentligt i utrymmet där sopkärlet finns, kan det vara en sak som gör att en del spekulanter får sitt helhetsintryck sänkt.

Badrummet

I badrummet är det viktigaste som följer:

  • Rengöra dusch, badkar och toalett.

  • Torka av badrumsskåp ordentligt.

  • Göra kran och handfat skinande rena.

  • Torkning av väggar.

  • Göra rent på utsidan av tvättmaskin och torktumlare.

Badrummet är ett viktigt rum för många. Om spekulanter börjar tänka på att de kommer att behöva göra om badrummet, finns en risk att de sänker sitt budtak. Genom att göra badrummet så snyggt det bara går, minskar risken för detta.

I samtliga rum:

I samtliga rum bör en genomgående städning göras. Ett moment som inte bör slarvas med, men som kanske missas lite för ofta, är fönsterputsningen. Om man inte får till det själv, kan det vara en idé att anlita en fönsterputsare (eller en städfirma som kan göra en komplett visningsstädning). Fönstren är viktiga för helhetsintrycket. Inte minst är smutsiga fönster tydliga när ljuset faller in genom dem.

Hur stor faktor är visningsstädningen?

Det här är svårt att säga. Klart är att det i alla fall kan påverka. Slarvar man rejält med städningen kommer det sannolikt att sänka helhetsintrycket för många av spekulanterna. Även om de lägger ett bud, finns en risk att de inte budar lika högt som de skulle ha gjort med ett bättre helhetsintryck.

Med det sagt, är det en relativt liten faktor i sammanhanget, inte minst när vi talar om bostadspriserna som gäller i storstäder som Stockholm och Göteborg (i synnerhet Stockholm). På tal om storstäder brukar man säga att läget är den enskilt viktigaste faktorn i en bostadsvärdering. En sliten lägenhet, fem minuter från centralen i Stockholm, är i de allra flesta fall mer värd än en lägenhet i bra skick som ligger en 45 minuter bort från Stockholm.

Är du på jakt efter en städfirma som kan erbjuda en kompetent visningsstädning? -visningsstädningstockholm.biz/

 

5 Oct 2018