Anlita en snickare för att bygga om i nya lägenheten

När man precis har flyttat hemifrån är det ganska lite man vet om hur saker och ting fungerar. Det blir många samtal hem till föräldrarna: Hur gör man det och det? Kan ni hjälpa mig? Så småningom får man mer och mer grepp om tillvaron och blir till slut en fena på att hitta lösningar och ta reda på hur man hittar rätt bland samhällsfunktionerna.

För en medelålders person kanske det inte låter som något märkvärdigt att anlita en snickare i Stockholm för att hjälpa till med någon ombyggnation i hemmet. Men som nyinflyttad, ung och oerfaren kan det kännas helt oöverstigligt. Vad är det exakt jag ska be om? Vilken snickare ska jag välja, det finns ju tusentals i Stockholm? Hur vet jag vad som är ett rimligt pris? Frågorna hopar sig och man känner sig liten och dum.

En sak i taget

För det första: alla som någon gång flyttat hemifrån har befunnit sig i den här situationen. Och alla har lärt sig att hantera den på ett eller annat sätt. För det första gäller det att identifiera vad det är du vill ha hjälp med. Ett vanligt projekt som människor vanligtvis anlitar snickare för är att ta ner eller sätta upp en vägg, eller bygga en platsbyggd bokhylla eller liknande. Men det kan vara vad som helst. Ju mer du kan berätta om projektet, desto bättre.

Snickaren står för lösningarna

Men det kan också vara bra att veta att du alls inte måste ha ritningar eller detaljerade instruktioner när du anlitar en snickare. Det ingår i snickarens jobb att hitta lösningen för hur projektet ska genomföras. Du säger vad du vill ha hjälp med, och snickaren ordnar det. De flesta snickare behöver inte ens komma ut och inspektera innan jobbet, om det inte rör sig om något väldigt speciellt.

Att hitta rätt snickare

Att hitta rätt snickare kan vara det som känns svårast. En sökning på snickare i Stockholm ger hundratals träffar, och alla verkar jättebra. En bra lösning kan var att söka mer lokalt, till exempel på din gata eller stadsdel. Då kommer en del lokala snickare att dyka upp. Kolla upp dem och se vad de har fått för omdömen från tidigare kunder.

En bra plats att kolla detta är på reco.se. De tär en sajt där kunder kan lämna omdömen på utförda hantverksarbeten av alla möjliga slag. Om en snickare finns med på reco betyder det att han utfört ett flertal arbeten, och hur väl han utfört dem syns på kundernas omdömen. Ingen hantverkare får ett perfekt omdöme av alla kunder, det finns alltid omständigheter som gör att en kund blir mindre nöjd, sen finns det dessutom kunder som aldrig blir nöjda, utan helt enkelt har orimligt högt ställda förväntningar. Ett snittbetyg på mer än 4 på reco är jättebra.

Offerten – ett förhandspris

När du valt ut några snickare som du tycker verkar bra kan du begära in offerter på jobbet. En offert är gratis att hämta in och det är hemligheten bakom hur man väljer hantverkare. I en offert talar hantverkaren om hur mycket jobbet skulle kosta så att du kan ta ställning till om du vill anlita honom eller henne. Slutpriset på det färdiga jobbet får aldrig överstiga priset på offerten med mer än 15%. Det finns också några andra saker att tänka på när du tittar på offerterna:

  • Kolla om priset är inklusive moms. Det ska det vara. Är priset angivet utan moms kommer momsen att läggas på sedan och priset är alltså egentligen högre än vad som står på offerten. Du kan välja bort den här hantverkaren.
  • Är framkörningsavgiften medräknad? Alla hantverkare tar ut en avgift för bensin, baserat på hur många besök de gör hos dig. Ett vanligt pris för en dags framkörningsavgifter är 400-500 kronor, så är detta inte angivet kommer det att tillkomma.
  • Har hantverkaren F-skatt? Står det inte på offerten om hantverkaren har F-skatt kan du välja bort honom eller henne. Det är ett måste för att få ställa ut fakturor.
  • Vad är timpriset? Ett normalt timpris för en snickare i Stockholm är ungefär 500-600 kronor inklusive moms. Är priset mer är det lite för dyrt. Är priset mycket billigare kan det röra sig om en oseriös eller slarvig snickare, men det behöver inte vara så. Ett bra tips kan i alla fall vara att välja bort den dyraste och den billigaste snickaren och välja bland resten.

När du bestämt dig för en hantverkare som verkar tillmötesgående och trevlig, samt har lämnat en offert som verkar rimlig, är det bara att anlita denne för jobbet. Du ska aldrig betala i förskott, utan du kommer att få en faktura, en räkning, någon vecka efter att jobbet är utfört. Lycka till!

Lästips: Bygga sovrum i källare.

10 Jun 2018